Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Midnight Run, Spy Game en Into the Night

  •  
21-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Spy Game
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week een humoristische klopjacht, een thriller van Tony Scott en heel veel cameo's.
Midnight Run (1988)
Acteurs: Robert De Niro, Charles Grodin, Yaphet Kotto
Regie: Martin Brest
9085.w2000.0.76cf4e6
Alweer bijna dertig jaar oude, maar nog steeds een klein beetje ondergewaardeerde actiekomedie van regisseur Martin Brest, die destijds met Beverly Hills Cop al had laten zien hoe je humor en bot geweld moet combineren. Een kettingrokende Robert De Niro geeft in Midnight Run gestalte aan Jack Walsh, een oud-agent die inmiddels zijn geld verdient als premiejager. Hij moet een accountant (Charles Grodin) die 15 miljoen dollar stal van een misdaadbaas (Dennis Farina) naar Los Angeles zien te krijgen, terwijl hij onderweg op de hielen wordt gezeten door een FBI-agent (Yaphet Kotto uit Alien) en een collega-premiejager (John Ashton, ook te zien in Beverly Hills Cop). Het scenario maakt je bijna nostalgisch naar vervlogen tijden, toen personages in films nog geen GPS en smartphones tot hun beschikking hadden, en dus andere trucjes moesten verzinnen om elkaar op te sporen.
Spy Game (2001)
Acteurs: Robert Redford, Brad Pitt, Catherine McCormack
Regie: Tony Scott
9087.w1526.0.54d949e
Vakkundig gemaakte thriller van wijlen Tony Scott. De films van zijn oudere broer Ridley hadden meer prestige, maar de jongere van de Scott-broers boekte genoeg commerciële successen, vaak ondersteund door producent Jerry Bruckheimer. Spy Game, waar Bruckheimer overigens niets mee te maken had, stamt uit de tijd vlak voordat Scott non-stop samenwerkte met Denzel Washington: de hoofdrollen zijn voor Brad Pitt (die eerder een klein rolletje had in het door Scott geregisseerde True Romance) en Robert Redford. Die laatste is te zien als Nathan Muir, een oude rot bij de CIA. Vlak voor zijn pensioen probeert hij - achter de rug van zijn superieuren om - zijn jonge protegé (Pitt) uit handen van de Chinese regering te bevrijden. Spy Game werd destijds overigens bijna geregisseerd door Mike van Diem, die toen net een Oscar had gewonnen voor Karakter.
Into the Night (1985)
Acteurs: Jeff Goldblum, Michelle Pfeiffer, David Bowie
Regie: John Landis
9151.w1920.0.3b8043a
Into the Night was de eerste echte flop van de in de jaren tachtig enorm succesvolle John Landis (The Blues Brothers, Trading Places). De komische misdaadfilm werd dan ook snel weer vergeten, maar is nu terug te kijken op Netflix. Ed (Jeff Goldblum, vlak voor zijn grote doorbraak in The Fly ) is een man met een doodsaai leven die kampt met slapeloosheid. Hij wordt per toeval gedwongen om op de vlucht te slaan met Diana (Michelle Pfeiffer, vlak na haar doorbraak in Scarface), die achterna wordt gezeten door gevaarlijke criminelen. Goldblum en Pfeiffer zijn charismatisch als altijd, alleen wordt hun spel wel enigzins overschaduwd door een enorme hoeveelheid aan cameo's van mensen uit de filmwereld: van regisseurs als David Cronenberg en Amy Heckerling tot en met poppenmakers als Jim Henson en Rick Baker. Ook Landis zelf komt voorbij als één van de criminelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!