de Lagarde

Filmtips: If Beale Street Could Talk, Anklaget en Five Came Back

  •  
14-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
If Beale Street Could Talk
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: een Deens familiedrama, de Oscar van Regina King, en oude oorlogsbeelden.
Anklaget (2005)
Acteurs: Troels Lyby, Sofie Gråbøl, Paw Henriksen
Regie: Jacob Thuesen
Anklaget
Verontrustende en zware dramafilm uit Denemarken. In Anklaget (ook bekend als Accused) lijken Henrik en Nina op het eerste gezicht een doodnormaal leven te leiden, maar ondertussen zorgt hun 14-jarige dochter voor problemen door op school vaak over dingen te liegen. Wanneer ze plots haar vader van incest beschuldigt, wordt de hele familie uit elkaar gescheurd. Anklaget was overigens niet de enige Deense film die onlangs op Netflix werd toegevoegd: er vond bij de vod-dienst een explosie plaats op het gebied van Scandinavische cinema. Mensen die meer houden van rechttoe rechtaan thrillers kunnen bijvoorbeeld kijken naar Headhunter (niet te verwarren met Headhunters) met Lars Mikkelsen, de broer van Mads Mikkelsen.
If Beale Street Could Talk (2018)
Acteurs: KiKi Layne, Stephan James, Regina King
Regie: Barry Jenkins
If Beale Street Could Talk
Maatschappelijk relevante dramafilm van regisseur Barry Jenkins ( Moonlight ) waarin romantiek wordt gecombineerd met felle kritiek op racisme binnen het Amerikaanse rechtssysteem (zie daarvoor ook de recente documentaire Time ). Het op een non-lineaire manier vertelde verhaal volgt de jonge Tish (KiKi Layne uit The Old Guard ), die uit alle macht probeert te bewijzen dat haar voor verkrachting veroordeelde jeugdliefde (Stephan James uit Homecoming ) onschuldig vastzit. In tegenstelling tot Moonlight kreeg If Beale Street Could Talk weinig liefde van de Academy, hoewel meervoudig Emmy-winnaar Regina King wel haar eerste Oscar won voor de rol van de moeder van Tish. King maakte onlangs haar regiedebuut met de film One Night in Miami.
Five Came Back: The Reference Films (1942-1947)
Regie: John Ford, Frank Capra, John Huston
Five Came Back
Vier jaar geleden verscheen Five Came Back op Netflix, een driedelige documentaire over een aantal films van Hollywood-regisseurs die in de jaren veertig richting Europa trokken om aan de frontlinie de oorlog vanuit Amerikaans oogpunt vast te leggen. In de docu werden de films geanalyseerd door latere filmmakers als Steven Spielberg en Francis Ford Coppola, en middels The Reference Films kun je ze in hun geheel bekijken. En met grote namen als Frank Capra en John Huston achter de camera zijn ze - zeker voor alle kijkers met interesse in oorlog en cinema - de moeite waard. Netflix voegde wel een waarschuwing toe, want veel beelden kunnen als schokkend ervaren worden: zo hakt de eerste film er direct in met de bevrijding van een concentratiekamp.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!