Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Don't Breathe, The Truman Show en Zathura

  •  
07-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Don't Breathe
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: een onwetende Jim Carrey, een blinde kluizenaar en een magisch bordspel.
The Truman Show (1998)
Cast: Jim Carrey, Laura Linney, Ed Harris
Regie: Peter Weir
The Truman Show
In 1994 veroverde Jim Carrey de wereld met doldwaze komedies als Ace Ventura, The Mask en Dumb and Dumber, maar vier jaar later bewees hij met The Truman Show meer in zijn arsenaal te hebben dan een elastieken gezicht. De dramafilm volgt de keurige Truman Burbank, die niet in de gaten heeft dat zijn hele leven door een tv-maker (Ed Harris) in scene is gezet voor kijkcijfers, en dat zelfs zijn eigen vrouw (Laura Linney uit Ozark ) in het complot zit. The Truman Show is een nog steeds relevante satire op televisie als een vorm van voyeurisme, met leuke kwinkslagen naar onder meer product placement. De invloed van de film is nog voelbaar in onder meer WandaVision op Disney+, waarin mensen vast blijken te zitten in een van buitenaf bekeken sitcom.
Don't Breathe (2016)
Acteurs: Jane Levy, Stephen Lang, Dylan Minnette
Regie: Fede Alvarez
Don't Breathe
De regisseur van de Evil Dead-remake was in 2016 verantwoordelijk voor de wellicht beste horrorfilm (of thriller) van het jaar, ook wederom met Jane Levy (wil je haar een keer in iets vrolijkers zien, kijk dan naar Zoey's Extraordinary Playlist op Videoland) in een hoofdrol. Don't Breathe volgt een aantal jongeren in Detroit (met naast Levy ook Dylan Minnette uit 13 Reasons Why ) die denken zonder veel problemen in te kunnen breken in het stulpje van een blinde kluizenaar (Stephen Lang), maar de schrik van hun leven krijgen wanneer de man allesbehalve hulpeloos blijkt te zijn. De film is goed voor 90 minuten nagelbijtende spanning, enorm versterkt door het sound-design en het inventieve camerawerk, waarmee alles extreem claustrofobisch wordt gemaakt.
Zathura: A Space Adventure (2005)
Acteurs: Josh Hutcherson, Kristen Stewart, Dax Shepard
Regie: Jon Favreau
Zathura: A Space Adventure
Veel mensen zien Jumanji: Welcome to the Jungle (2007) als de eerste sequel op de originele Jumanji-film uit 1995, maar stiekem kreeg die film al ooit een semi-vervolg met Zathura: A Space Adventure. De avonturenfilm werd namelijk tevens gebaseerd op een boek van Chris van Allsburg, en kent een zeer gelijksoortige premisse: nadat ze spelen met een magisch bordspel worden een aantal kinderen (met onder anderen Josh Hutcherson uit Future Man en Kirsten Stewart) met hun huis en al de kosmos ingeslingerd en moeten ze weer terug thuis zien te komen. Zathura werd een beetje onterecht vergeten, en staat nu vooral bekend als het met special effects beladen opstapje dat Marvel het vertrouwen gaf om Jon Favreau in te huren voor Iron Man.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!