Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Booksmart, First Blood en In the Name of the Father

  •  
04-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Booksmart
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: een ontspoorde veteraan, feestende scholieren en de bekentenis van Daniel Day-Lewis.
First Blood (1982)
Acteurs: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Brian Dennehy
Regie: Ted Kotcheff
First Blood
Met de volledig overtrokken sequels (zo doet Rambo in deel twee de Vietnamoorlog nog eens dunnetjes over) erg stevig in het geheugen gegrift, zou je bijna vergeten dat de originele First Blood zowaar een thriller is waarin Sylvester Stallone (tevens een van de scenaristen) de kans krijgt om wat nuance aan het personage te geven: John Rambo is hier nog geen merknaam die synoniem staat aan masculiene actie, maar een getraumatiseerde en verwarde Vietnamveteraan die na mishandeld te zijn door de politie vanuit de bossen een eenmansoorlog begint die zwaar uit de hand loopt. Ook de eerste twee sequels - die je zou kunnen zien als een soort koortsdromen die Rambo na afloop heeft in de gevangenis - werden afgelopen week toegevoegd op Netflix.
Booksmart (2019)
Acteurs: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Jessica Williams
Regie: Olivia Wilde
Booksmart
Geslaagd regiedebuut van actrice Olivia Wilde, waarin het nu eens de vrouwen zijn die met het einde van hun tijd op de middelbare school in zicht besluiten een keer flink de beest uit te hangen: ideale leerlingen Amy (Kaitlyn Dever uit Unbelievable ) en Molly (Beanie Feldstein) hebben vier jaar lang enkel lopen blokken en proberen nu in een nacht een enorme inhaalslag te maken. Booksmart wordt vaak gezien als het vrouwelijke antwoord op Superbad, ook een beetje omdat Feldstein (ze geeft straks gestalte aan Monica Lewinsky in het nieuwe seizoen van American Crime Story ) het jongere zusje is van Jonah Hill. Dever en Feldstein hebben een fijne chemie samen: ze gingen ter voorbereiding een tijdje samenwonen en werden ook in het echt vriendinnen.
In the Name of the Father (1993)
Acteurs: Daniel Day-Lewis, Emma Thompson, Pete Postlethwaite
Regie: Jim Sheridan
In the Name of the Father
Een biografisch drama dat historisch gezien inaccuraat is, hoeft natuurlijk niet per se een slechte film op te leveren. Zo won Amadeus acht Oscars en ook In the Name of the Father wordt, ondanks het feit dat regisseur Jim Sheridan aardig wat artistieke vrijheden nam, gezien als een klassieker. Daniel Day-Lewis (die eerder door Sheridan naar een Oscar werd geregisseerd in My Left Foot) ging als Gerry Conlon, een kleine crimineel die onder hevige dwang van de politie de schuld van een bomaanslag op zich neemt, uiteraard volledig method: zo liet hij zich dagenlang opsluiten in een cel en stond hij erop dat mensen op de set hem fysiek en verbaal mishandelden. Naast Day-Lewis maken Emma Thompson en Pete Postlethwaite indruk in de bijrollen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!