Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Fiasco S01E01: Franse mockumentaryreeks oogt achterhaald

  •  
30-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Fiasco

© Netflix

De opnames van de debuutfilm van een ‘nitwit zonder charmes’ lopen volledig in de soep in gemankeerde (en gefictionaliseerde) blik achter de schermen.

De opnames van de debuutfilm van filmmaker Raphaël Valande (Pierre Niney) lopen volledig uit de hand: op de set wordt voortdurend gescholden, apparatuur werkt niet naar behoren en stunts gaan helemaal verkeerd. Tot groot verdriet van Valande, die met zijn film beoogt een bijzondere passage uit het leven van zijn grootmoeder te belichten, die verzetsstrijdster was tijdens de Tweede Wereldoorlog – en kennelijk Viking in een van haar eerdere levens, getuige een absurdistische scène.

Scenarist Igor Gotesman gunt de kijker een gefictionaliseerde blik achter de schermen bij Valande’s film. Met personages die net zoals in The Office tijdens interviews voor de camera hun ervaringen delen. Die vorm levert an sich geestige scènes op. Zoals wanneer een tierende Vincent Cassel, die onder meer een soldaat speelt in Valande’s film, zich beklaagt over de rookmachine: hij ziet geen hand voor ogen. Maar als de rookmachine uit staat, zie je weer allerlei details die je eigenlijk niet wil zien. Zo ontstaan er voortdurend nieuwe dilemma's, terwijl Valande’s collega’s hem ook nog eens op het hart drukken dat hij eigenlijk een nitwit is zonder charmes.

F_106_Unit_00203,F_106_Unit_00203

© Gael Turpo / Netflix

Het grote probleem is dat Fiasco in tegenstelling tot The Office geënsceneerd oogt. Gekunsteld zou je kunnen zeggen. Je prikt er als kijker makkelijk doorheen. Of beter gezegd: het is moeilijk om in het geschmier mee te gaan. Misschien wel omdat deze mockumentaryvorm gedateerd aanvoelt. Zo’n tien à vijftien jaar geleden spraken we met elkaar af dat we tijdens het kijken van The Office zouden doen alsof hier sprake was van een documentaire. Maar de tijden zijn veranderd en dat lijken de makers van Fiasco niet door te hebben.

Fiasco S01, vanaf dinsdag 30 april 2024 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!