de Lagarde

Fenix S01E01-02: serieuze nederthriller over drugs in Brabant

  •  
31-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
841 keer bekeken
  •  
Phoenix
Fenix is een onderhoudende serie uit eigen land over de onderwereld van Brabant. Hoewel kwalitatief hoogstaand, is het soms net iets te zwaar op de hand.
Foto credits: IFFR
Een thriller uit de lage landen over drugscriminaliteit in Brabant. Op Netflix. Waar hebben we dat eerder gehoord? Terwijl het wachten is op het tweede seizoen van Undercover , is er nu de proto-Undercover die twee jaar geleden in première ging op het IFFR en vervolgens exclusief op de streamingdienst van KPN te zien was. Fenix gaat over Jara (Rifka Lodeizen) en Rens (Teun Luijkx), die beiden hun redenen hebben om terug te keren naar de provincie waar ze geboren zijn. Jara wil de onschuld van haar vader bewijzen en Rens probeert te ontsnappen aan zijn criminele familie.
In de eerste aflevering blijkt het nichtje van drugsbaron Jos Segers (Bart Slegers) ontvoerd te zijn door concurrent Gideon Bas (Jack Wouterse). Ondertussen werkt een paranoïde officier van justitie, Peter Haag (Hans Dagelet), met hem samen om de business van Gideon op te doeken. De aflevering dient bijna als contextueel intro voor de tweede aflevering – en vermoedelijk de rest van der serie – want pas in de laatste vijf minuten ontmoeten we Jara en Rens.
Phoenix
De ambitie druipt er meteen vanaf. Het scenario, het perspectief van de shots, het acteerwerk, de regie – alles vraagt erom serieus genomen te worden. Daarbij is de serie geweekt in het uit Amerika overgehevelde groenige David Fincher -palet dat je tegenwoordig zo vaak ziet. 'Brabant is zwaar', zegt een personage in Fenix op een gegeven moment, en dat Brabant zwaar is mogen we vooral niet vergeten. De ernstige toon gaat soms een beetje op de zenuwen werken; de vergelijking met Undercover, een serie die een uitstekende balans wist te vinden tussen zwaarte en lichtheid, ligt dan toch op de loer.
Phoenix
Toch is ook Fenix een onderhoudende serie, die zich bovendien committeert aan een bepaalde sfeer en die niet meer loslaat. Dat belooft veel goeds voor toekomstige streamingproducties uit eigen land.
Fenix S01, vanaf 31 januari 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!