Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Fear City: New York vs The Mafia S01E01: ontrafeling van maffia in New York

  •  
22-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Fear City: New York vs The Mafia
De docuserie onthult op smeuïge wijze het politieonderzoek naar de maffia in het New York van de jaren zeventig.
Van The Godfather tot The Sopranos of de gemiddelde misdaadpodcast: de criminele onderwereld in New York spreekt tot op de dag van vandaag tot de verbeelding. In het gouden tijdperk van de jaren zeventig en tachtig werd New York beheerst door de Italiaans-Amerikaanse maffia. De driedelige docuserie Fear City: New York vs The Mafia onthult hun ondergang.
In de jaren zeventig was New York het speelcentrum van het Italiaans-Amerikaanse netwerk van georganiseerde misdaad, ofwel ‘een wetteloze stad geplaagd door drugs, geweld en moord’. Van benzinehandel en cocaïne levering tot de vakbonden van het land. Het was een soepel systeem van vijf maffiafamilies - Bonanno, Colombo, Gambino, Genovese en Lucchese - die met een bloedige vuist regeerden over de stad. Terwijl de families succes na succes behaalden waren teamleden van de FBI hard aan het werk om ze ten val te brengen, en in de wachtende armen te sturen van de rechtsmacht.
Fear City: New York vs The Mafia
Regisseur Sam Hobkinson toont een lineaire tijdlijn die de spanning opbouwt en de essentie van de tijdsperiode weergeeft. De kentering van de macht kwam met het Amerikaanse Congres, dat het voorstel voor The Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act van 1970 aanvaardde. Het was een krachtig instrument voor de wetshandhaving om de maffia neer te halen, omdat het de FBI in staat stelde om zowel de misdaadfamilies te onderzoeken, als hun bron van inkomsten - zowel legaal als illegaal.
Fear City: New York vs The Mafia
Hobkinson toont een enigszins sensationele weergave van het onderzoek. De regisseur neemt je via reconstructies mee naar hoe de FBI stap voor stap een zaak opbouwde tegen de maffiaorganisaties. Van informanten tot telefoontaps: de overheidsorganisatie zet alles in om dichter in het hart van de criminele organisaties te komen.
Fear City: New York vs The Mafia
Agenten op de zaak kruipen in de huid van hun jongere zelf en laten zien hoe ze afluisterapparatuur in een telefoon of kabelbox zouden aansluiten. Ongehoorde bewakingsopnames, korrelige nieuwsbeelden en archiefmateriaal wordt afgewisseld met interviews en reconstructies, om een boeiend portret te schilderen van de maffiawereld.
Toch blijft het een oppervlakkige weergave van de vergane tijd. In de eerste aflevering blijft Hobkinson aan de oppervlakte wanneer het aankomt op de machtshonger van de vijf families. Tevens verschijnen bekende kopstukken uit het misdaadgenre. Voormalige maffiabaas Michael Franzese – die werkzaam was voor de Colombo-familie – heeft overduidelijk al meerdere malen zijn verhaal uit de doeken gedaan, en weet precies wat hij het publiek wel of niet kan onthullen over zijn verleden.
Fear City: New York vs The Mafia
Fear City: New York vs The Mafia is in de eerste aflevering zeker geen vernieuwende docuserie over de pogingen van de FBI om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Hopelijk ontpopt het zich verderop wel tot een drieluik met een hoog entertainmentgehalte over de Italiaans-Amerikaanse maffia in New York.
Fear City: New York vs The Mafia S01, vanaf 22 juli 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!