Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Father Soldier Son: de impact van oorlog op het thuisfront

  •  
18-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Father Soldier Son
Sterke documentaire over een militaire familie, waarvan de vader verwondingen opliep in Afghanistan.
Voor de sterke Netflix-documentaire Father Soldier Son volgden twee journalisten van de New York Times een militaire familie over een periode van tien jaar. De impact van de verwondingen die vader Brian opliep in Afghanistan op het gezinsleven wordt in de loop der tijd niet minder.
'Ik wil mijn plicht doen voor mijn land. Maar ik wil ook graag dezelfde vader zijn als vóór mijn missie', vertrouwt militair Brian Eisch de kijker aan het begin van de aangrijpende Netflix-film toe. Zijn missie in Afghanistan loopt niet zoals gepland: ernstige verwondingen aan zijn been (zelf omschrijft hij het moment als 'snap-snap, burn, chainsaw') zorgen ervoor dat hij nooit meer normaal zal kunnen lopen.
Father Soldier Son
In de jaren na zijn terugkeer gaat het gezin gebukt onder de last van de gewonde pater familias. Terwijl Brian langzaam maar zeker went aan het idee dat hij zijn eigen been kwijt is, proberen zijn twee tienerzoons Isaac en Joey het feit dat hun vader voortaan gehandicapt door het leven gaat een plek te geven. Ze vinden hem nog steeds een held.
Father Soldier Son
Maar hun beeld van dienen in het leger, een ideaal dat zij vroeger wel hadden, is veranderd. 'Het is niet goed te snappen dat hij écht gewond is geraakt door een kogel uit een écht geweer', zegt de jongste halverwege de film. Vader Brian worstelt op zijn beurt met het verlies van zijn bewegingsvrijheid en de post-traumatische stress die hem naarmate de tijd vordert parten gaat spelen. De gewonde soldaat moet leren accepteren dat hij, voor zijn eigen gevoel, niet meer de heldhaftige man kan zijn die hij was toen hij op zijn missie werd gestuurd.
Father Soldier Son
New York Times-journalisten Catrin Einhorn en Leslye Davis begonnen in 2010 met een documentaire over een compleet bataljon in Afghanistan dat zij een jaar lang volgden. Uiteindelijk kozen zij ervoor om de focus te verschuiven naar het verhaal van de gewonde Brian en zijn gezin, om de impact van oorlog op gezinnen van militairen vast te leggen.
Het tweetal heeft een mooie, integere film gemaakt; zij observeren zonder te oordelen. De kijker mag zelf bepalen wat hij of zij voelt bij de beelden. Father Soldier Son biedt netto geen nieuwe kennis: uiteraard wordt het hele patriottische gezin getekend door de pech die Brian had om verminkt uit Afghanistan terug te komen.
Father Soldier Son
Maar de documentaire geeft wel op een indringende manier een gezicht aan al die soldaten die nog steeds in verre landen vechten voor hun vaderland, en de opofferingen van veel mensen in hun omgeving waar dat mee gepaard gaat. Al die verhalen die schuil gaan achter een schijnbaar simpele mededeling van een president om omwille van de vrede nog meer troepen naar een ver land te sturen.
Father Soldier Son, vanaf 17 juli 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!