Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Fanfic: identiteitscrises in Pools drama

  •  
17-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Fanfik - Alin Szewczyk, fot. Przemek Pączkowski 2

Tóska wil eigenlijk een man zijn en vindt in de homoseksuele Leon haar steun en toeverlaat in tedere maar niet bijster originele speelfilm. 

Foto credits: Przemo Paczkowski

Scholier Tóska (Alin Szewczyk) kan alleen nog maar pillen slikken en fanfictie schrijven. Ze heeft een moeizame relatie met haar vader, die als hij boodschappen doet tot overmaat van ramp het verkeerde menstruatiemiddel meeneemt. In haar verhalen fantaseert ze over hoe haar leven er ook uit zou kunnen zien. Daar begint ook haar klasgenoot Leon (Jan Cięciara) gaandeweg een rol in te spelen. Leon is een vreemde eend in de bijt in zijn klas; zo verkleedt hij zich in zijn rockband graag als vrouw en hangt hij voortdurend de clown uit. Zoals tijdens de introductiedag van het nieuwe schooljaar wanneer hij grapt dat hij uit een klein dorpje komt: ‘Dus als je een paard bij de ingang ziet staan...’

Maar Leons grappen en Tóska’s pillengebruik maskeren een dieper liggend probleem. Leon valt namelijk op mannen en Tóska wil eigenlijk een man zijn. Deze feiten worden aan het begin van de film als vanzelfsprekend gepresenteerd. Dat is verrassend: Polen staat nu niet bekend om de omarming van trans mensen en homo’s. Halverwege komt dan ook de aap uit de mouw wanneer blijkt dat Tóska vanaf dan als man door het leven gaat en zich ‘Darling Boy’ wil laten noemen. Meteen wordt hij belachelijk gemaakt door klasgenoten. Op internet verschijnen memes met zijn gezicht. En ook zijn vader heeft aanvankelijk niet erg veel begrip.

Fanfik - Jan Cięciara, Alin Szewczyk, fot. Przemek Pączkowski 1

Ondertussen bloeit er wel wat op tussen de hoofdpersoon en Leon. Die liefde lijkt bestand tegen de kritiek. Bovendien vormen de ouders van de twee een front tegen de homofobe schoolleiding, waarmee filmmaker Marta Karkowska stelt: die onvoorwaardelijke steun voor je kind geldt ook als hij of zij uit de kast komt. Voor Nederlandse kijkers is deze gewaarwording misschien niets nieuws onder de zon. Hoewel homo- en transfobie in ons land natuurlijk nog steeds gemeengoed is in zekere kringen. Het valt echter te benieuwen hoe deze niet erg originele maar toch tedere film bij de Poolse kijker valt.

Fanfic, vanaf woensdag 17 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!