Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Extreme Engagement S01E01: tenenkrommende reisverslagen

  •  
13-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Extreme Engagement
Een verloofd en reislustig echtpaar ontpopt zich in verre oorden als zelfingenomen en pedant.
De Australische reisjournalist Tim Noonan is nog niet getrouwd met z’n verloofde PJ Madam. In Extreme Engagement reizen ze af naar verre oorden als Mongolië en Brazilië, om te zien wat een perfect huwelijk nu eigenlijk behelst. Want, zoals PJ Madam even stipuleert in de eerste aflevering: onze verloving is vooralsnog waardeloos. De nieuwsgierige kijker zal zich afvragen: waarom PJ? Welnu, twee weken nadat Tim zijn vriendin om haar hand vroeg, verdween hij met de noorderzon. Hij maakte het televisieprogramma Rite of Passage, waarvoor hij de hele wereld afreisde. PJ moest het naar eigen zeggen ‘twee jaar doen’ zonder seks.
PJ en Tim zijn knappe mensen, en die lenen zich goed voor realitytelevisie als Extreme Engagement. Laten we wel wezen: dit is geen travelogue of serieuze reisdocumentaire. Welnee, deze huwelijksserie laat zich omschrijven als een cocktail van mooifilmerij en pijnlijk exotisme. PJ en Tim verwonderen zich over stammen die op een bepaalde manier leven, en die levenswijze zou dan weer leiden tot ongekend geluk, ook in het huwelijk. Zoals in de eerste aflevering, in Kameroen, waar PJ tot de conclusie komt dat de echtelijke band van de leden van een stam toch echt superbe is – het waarom laat ze achterwege, de makers zijn hierin niet echt geïnteresseerd.
Het duo houdt zich meer bezig met de bijzaken, zoals: ‘We zullen tijdens deze trip vast niet bivakkeren in dure hotels.’ (Alleen Bear Grylls komt weg met zo’n observatie). En als ze overnachten in een huis gemaakt van klei: ‘We zullen vast geen chocolaatjes aantreffen op onze kussens. Misschien zijn er wel geen kussens.’ Hebben ze zelf door dat zie hier allesbehalve het toonbeeld van nederigheid uitstralen? Hebben ze door dat ze zich uiterst neerbuigend gedragen? Ironisch genoeg zou Noonan – met al zijn reiservaring – moeten weten dat zulke etnocentrische opmerkingen juist iets over hem zeggen; over de welgestelde witte man die het zich kan permitteren om al het moois in de wereld aan de kijkers te tonen.
Maar – en dat ligt in de lijn der verwachting – Tim en PJ zijn toch vooral met zichzelf bezig. Daar gaat de serie immers ook over; over hún verloving. Huwelijken elders in de wereld zullen ze aan hun reet roesten.
Extreme Engagement S01, vanaf 12 juli 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!