Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Exit S01: geld maakt niet gelukkig, maar wel (bijna) onaantastbaar

  •  
10-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2616 keer bekeken
  •  
Exit
Intrigerende Noorse dramaserie over rijke onsympathieke vrienden en hun gezinnen.
Foto credits: Lumière
In de Noorse dramaserie Exit worden de levens van vier stinkend rijke vrienden in de financiële wereld gevolgd. De serie, zo wordt aan het begin van elke aflevering aangekondigd, is gebaseerd op de interviews die maker Øystein Karlsen ( DagWhitstable Pearl ) in 2017 had met vier mannen en mensen in hun omgeving. Door de hoeveelheid drugsgebruik, seks en geweld doet de serie denken aan The Wolf of Wall Street. ‘Toen ik de bank belde en voor het eerst hoorde dat ik 20 miljoen had, kon het me niet meer schelen wat anderen dachten. Niemand die me iets maakt. Toen was ik 22.’
Exit
De vier mannen voelen zich onaantastbaar en behandelen hun vrouwen en andere vrouwen als vuil. Het viertal is onuitstaanbaar en Karlsen slaagt erin om geen greintje sympathie te geven aan de personages, vooral niet aan Adam. Adam (Simon J. Berger) is getrouwd met Hermine (Agnes Kittelsen) en kan worden omschreven als sociopaat. Zij wil graag kinderen, maar weet (nog) niet dat Adam zich al jaren geleden liet steriliseren. Adam gaslight Hermine, is manipulatief, gebruikt veel drugs en alcohol en huurt – uiteraard, en net als zijn vrienden – regelmatig sekswerkers in.
Exit
Henrik (Tobias Santelmann) heeft vier kinderen en gaat binnenkort trouwen, maar gebruikt in de tussentijd nog steeds drugs en alcohol, en huurt sekswerkers in. William (Pål Sverre Hagen) is ook getrouwd en zijn derde kind is op komst. Hij is mensen geld schuldig en probeert zelfmoord te plegen, maar belandt in het ziekenhuis en moet daarna leven met een enorm litteken op zijn wang. En Jeppe (Jon Øigarden) zoekt, hoewel hij zegt ‘niet zo een persoon’ te willen zijn, graag de grenzen op.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Exit
Naast dat de serie het viertal portretteert als de elite die alle fatsoen en moraliteit ergens tijdens hun carrière verloren heeft, laat het ook zien hoe de levensstijl van de mannen de levens van hun gezinnen kapotmaken. En dat maakt de serie intrigerend. Hoewel de vrouwen niet een enorm grote rol hebben, laat vooral Agnes Kittelsen in haar rol als Hermine een grote indruk achter. Ook is er al een tweede seizoen dat in maart 2021 in première ging in Noorwegen.
Exit, vanaf 10 maart 2022 wekelijks op NPO 3 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!