Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Everything You Love: knappe jongen met foute gedachten

  •  
28-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Everything you love
Als studente Sara ontdekt dat haar dromerige vriendje Jonas radicaliseert, moet ze een hartverscheurende keuze maken.
Foto credit: Elske Leikanger
De openingsscène van Everything You Love plant een ongemakkelijk zaadje in het hoofd van de kijker. Met grote vanzelfsprekendheid houden vier mannen een nazivlag omhoog en brengen ze een Hitlergroet. Zij leggen dit moment op foto vast: ze zijn trots op hun overtuiging dat een rein ras beter zou zijn voor de toekomst van hun land dan een multiculturele samenleving.
Hierna verplaatst de serie van schrijfster en producent Marie Hafting zich naar meer bekend young-adult-terrein. De frisse Sara (Mina Dale, recent nog te zien in Heirs of the Night van Diederik van Rooijen) ontmoet na tien jaar door stom toeval weer haar oude liefde Jonas (Jakob Fort, bekend uit Wisting ). Beide studenten zijn wijzer en rijper dan toen zij in het verleden op een jeugdkamp om elkaar heen draaiden. En al snel zijn zij niet meer bij elkaar weg te slaan en post Sara verliefd selfies met haar nieuwe vriendje op Instagram.
Foto credit: Lars Olav Dybvig
Everything you love
Zonder drama geen verhaal - want langzaamaan ontdekt Sara dat Jonas af en toe wel erg donkere gedachten heeft over de stroom buitenlanders die Noorwegen in zijn ogen overspoelt. En wat is dat toch voor gekke app waar hij opvallend vaak op zit te kijken?
Julianne Leikanger
Het toenemende rechts-extremisme is de laatste jaren een duidelijk aanwezig thema in Noorse series – recent nog in Homeland -variant Furia. De makers van Everything You Love lieten zich concreet inspireren door een 20-jarige Noor die eind 2019 in Oslo een aanslag op een moskee pleegde. Er vielen geen doden, maar de rechter legde de man wel 21 jaar cel op.
Foto credit: Julianne Leikanger
Everything you love
De serie toont aan hoe de ontevredenheid van veel jongeren - over hun leven en het gebrek aan toekomstperspectief - kan leiden tot eerst duistere gedachten en vervolgens grimmige daden. De meeste kijkers zullen zonder veel moeite mee kunnen leven met de vrolijke Sara, die als een blok valt voor de dromerige twintiger en de red flags die erop duiden dat er iets mis is in eerste instantie liever negeert.
Foto credit: Julianne Leikanger
Everything you love
Het is fijn dat de serie nergens uitleggerig wordt. Maar het zorgt er ook voor dat het verhaal soms wel met erg grote passen naar de volgende plotontwikkeling snelt. De beweegredenen voor Jonas voor bepaalde keuzes blijven soms wat onduidelijk. Dat geldt nog meer voor de bijpersonages, die er óf maar wat bijhangen óf weinig subtiel tegenwicht moeten bieden aan Jonas' afdaling in het extremistische gedachtengoed. Het contrast is groot met Jonas, die met zijn twijfel over wat hij doet en denkt juist heel knap de eendimensionale extremist weet te overstijgen.
Everything You Love staat nu in zijn geheel op NPO Plus en is vanaf 29 september 2022 wekelijks te zien op NPO 3 en NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!