Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Everyone But Us S01E01-02: lachen om zwanger worden

  •  
23-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
970 keer bekeken
  •  
AllaUtomVi_Hilma_Ola Donationsmöte EP 4

In Deense dramedyreeks over een echtpaar dat maar niet zwanger raakt wordt de maatschappelijke druk om kinderen te krijgen invoelbaar gemaakt. 

Foto credits: KRO-NCRV

Het lukt Hilma (Alba August uit The Rain) en Ola (Björn Gustafsson) maar niet om zwanger te worden. Terwijl iedereen in hun omgeving kinderen krijgt proberen de twee het ditmaal via een ivf-behandeling. In de openingsscène van de eerste aflevering van Everyone But Us (Alla utom vi) grapt Hilma in bed tegen Ola dat ‘hij hem er wel in mag stoppen’. Al snel blijkt dat het niet om seks gaat, maar dat Ola zijn vriendin met een spuit moet injecteren met een middel dat haar vruchtbaarder maakt. Met deze grap is de toon wel meteen gezet: de makers van Everyone But Us behandelen een nijpend vraagstuk met (niet altijd even trefzekere) humor.

AllaUtomVi_Hilma_Ola på affären 2 Ep2

Zie bijvoorbeeld een scène in de vruchtbaarheidskliniek: terwijl een echoscopist Hilma onderwerpt aan een vaginaal onderzoek moet Ola in een kamer verderop opgewonden raken, masturberen en zijn sperma in een bakje deponeren. Dat gaat niet van een leien dakje. Later merkt Hilma op: ‘Bedankt dat je gerukt hebt voor ons kind.’ En voor het kind dat hopelijk zal komen is ze voortdurend bezig namen te verzinnen, zo lang Hilma en Ola niet onderbroken worden door onuitstaanbare leeftijdsgenoten die willen opscheppen over hun kinderen: een man vertelt dat hij in een roes leeft; een vrouw is na ’27 weken alweer strak’.

AllaUtomVi_Hilma_Ola på kliniken EP 7

Om zichzelf te troosten bespreken de twee hoofdpersonen de nadelen van kinderen: nooit meer seks, een fortuin aan spullen moeten aanschaffen. Maar toch willen ze eraan, het hoort bij het leven; ze voelen een zekere maatschappelijke druk. Everyone But Us doet in dat opzicht bij vlagen denken aan het Noorse The Worst Person in the World(2021): een geniaal drama over een jonge vrouw die eigenlijk geen zin heeft om telkens maar in een stramien gedrukt te worden. In Everyone But Us kost het Hilma en Ola echter nogal wat moeite om niet mee te gaan in de gekte.

AllaUtomVi_Still_Hilma_Ola möter Brita Ep 1

Dat is een ironische gewaarwording: in een tijd waarin individualisme domineert doen we stiekem soms, al is dat omdat we bang zijn iets te missen, wat al die mensen voor ons al deden. Dat dat soms lachwekkend is wordt in deze nieuwe Deense reeks maar al te duidelijk.

Everyone But Us, vanaf dinsdag 23 mei 2023 wekelijks op NPO 3 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!