Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Escape from Mogadishu: zinderende Koreaanse oorlogsthriller

  •  
12-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Escape from Mogadishu
Zuid- en Noord-Koreaanse diplomaten slaan eenmalig de handen ineen als ze in 1991, tijdens de Somalische Burgeroorlog, het land willen ontvluchten.
Foto credits: Well Go USA Entertainment
Als in 1991 de Somalische Burgeroorlog de straten van de hoofdstad Mogadishu bereikt, dan zitten Noord- en Zuid-Koreaanse diplomaten met een groot probleem. Hun communicatielijnen worden afgesneden; politietroepen die hen moeten beschermen kiezen het hazenpad. Ze staan er, kortom, alleen voor. De Zuid-Koreaanse ambassadeur Han Sin-seong (Kim Yoon-seok) probeert met geheim agent Kan Dae-jin (Jo In-sung) de ambassade in het buurland Kenia een bericht te sturen zodat er een vliegtuig kan worden gestuurd, terwijl zijn aartsvijand Rim Yong-su (Heo Joon-ho), de ambassadeur van Noord-Korea, bij hem aanklopt voor hulp nadat zijn personeel door een groep Somalische rebellen is beroofd.
Escape from Mogadishu speelt zich af tegen de achtergrond van een diplomatieke geschiedenis. Noord- en Zuid-Korea proberen vanaf de jaren 80 lid te worden van de Verenigde Naties en zoeken in Afrika – een continent met veel stemmen in de VN – naarstig naar steun. In Somalië maken de diplomaten elkaar zwart en spelen ze smerige spelletjes om het regime achter zich te krijgen. Maar als de pleuris eenmaal uitbreekt dan doen de ideologieën van beide partijen er ineens niet meer toe en vinden Han en Rim elkaar in een zinderende overlevingsstrijd. En dan blijken Noord- en Zuid-Koreanen ineens meer gemeen te hebben dan ze hadden kunnen bevroeden.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Escape from Mogadishu
Filmmaker Ryo Seung-wan haakt met zijn film – die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal – in op een pregnant thema dat vaker de revue passeert in Zuid-Koreaanse films: een al dan niet tijdelijke hereniging met Noord-Korea. De film is bezien vanuit het heden ook interessant omdat onder meer China zich momenteel ook mengt in het Afrikaanse continent en werpt een fascinerende blik achter de schermen van een diplomatisch schaduwspel. Het enige manco is dat Somalië in Escape from Mogadishu uitsluitend fungeert als de plaats van handeling: er is in de film geen enkel volwaardig Somalisch personage te ontwaren; vooral stereotypes – de bloeddorstige soldaat – domineren het beeld.
Escape from Mogadishu, vanaf 12 augustus 2022 bij Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!