Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Entrapped S01E01: kleine drama’s uitvergroot

  •  
09-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
432 keer bekeken
  •  
Entrapped
De doorstart van vehikel voor de beroepsbrombeer Ólafur Darri Ólafsson is opnieuw onmiskenbaar IJslands en spannend.
In het eigenlijk derde seizoen van Trapped – de IJslandse serie heeft kennelijk een nieuwe titel en heet nu Entrapped - keert beroepsbrombeer Andrí Ólafsson (Ólafur Darri Ólafsson) weer terug naar het onstuimige noorden van IJsland. Daar lijkt het lid van een sekte – dat dood wordt aangetroffen tijdens een ritueel – het slachtoffer te zijn geworden van een vete. Een motorclub aast namelijk al enige tijd op het land van de geloofsgemeenschap. Maar er is ook een cruciale rol voor Ólafsson, die - ook getuige vorige seizoenen - altijd een vinger in de pap heeft: de rechercheur was zeven jaar eerder betrokken bij een vermissingszaak rond Lína, tevens een lid van de bovengenoemde motorclub. 
Scenaristen Sigurjón Kjartansson en Clive Bradley doen er qua toevalligheden vervolgens nog een schepje bovenop: Lína had een relatie met het moordslachtoffer, dat voor zijn bekering óók een lid was van de motorclub. En Ólafsson verdacht hem destijds, terwijl hij onschuldig bleek. Dat wil hij nu rechtzetten, maar dat ziet zijn collega niet zitten. Gelukkig steekt Ólafssons chef Hinrika Kristjánsdóttir (Ilmur Kristjánsdóttir) haar handen voor hem in het vuur – want de hoofdpersoon is simpelweg de beste speurder die de IJslandse politie heeft. Dus begint de corpulente, aaibare diender aan een nieuwe speurtocht die weer in het teken staat van land en landbezit.
Entrapped
Het is fascinerend hoe de makers van Entrapped - of Trapped - telkens kleine scheurtjes in de IJslandse maatschappij – gesteggel over land; gedoe met motorclubs – op zo’n manier weten uit te vergroten dat het eiland een groot Sodom en Gomorra lijkt. Zonder dat dit ten koste gaat van de geloofwaardigheid, omdat de plot ook ditmaal toch wel zeer IJslands aanvoelt. Met in de hoofdrol opnieuw een acteur – Ólafsson heeft een magnetische uitstraling – die ook kijkers buiten de landsgrenzen van het Scandinavische land zeker zal aanspreken.
Entrapped S01, vanaf 8 september 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!