Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Een pop zoals ik: de invloed van speelgoed op biculturele kinderen

  •  
26-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
PopAlsIk

© KRO-NCRV

De door Cinta Forger en Walther Grotenhuis geregisseerde documentaire laat op een schrijnende manier zien wat het effect van speelgoed op kinderen kan zijn.

Je hoeft er Barbie niet voor te hebben gezien om te weten dat in de poppenwereld wit en blond vaak nog steeds wordt gezien als de norm. Hoewel er tegenwoordig meer verschillende poppen gemaakt worden, en ook figuren in animatiefilms steeds diverser worden vormgegeven, laat de documentaire Een pop zoals ik (Cinta Forger, Walther Grotenhuis) op een schrijnende manier zien wat het effect van speelgoed op kinderen kan zijn. 

De film opent met de vijfjarige Nyah Nameh, een zwart meisje dat in de winkel tegen haar moeder zegt dat ze geen zwarte pop wil, want dat is lelijk. Als haar moeder haar er later naar vraagt zegt ze dat ze ook niet met zwarte mensen wilt praten. Treffend: hoe snel en onopvallend populaire cultuur invloed kan hebben op de hersenen van jonge mensen. Een scène in een klaslokaal, waarin kinderen elkaars haren met elkaar vergelijken, laat zien dat Nyah Nameh niet de enige is: de kinderen vergapen zich aan de steile, blonde haren van een wit meisje.

jahno_met_zijn_nieuwe_pop_3

© KRO-NCRV

Naast Nyah Nameh volgt de documentaire ook Elisanio, een jongen met albinisme. Hij heeft moeite zichzelf te accepteren. Als hij een pop met albinisme krijgt, verandert zijn wereld. Die pop vindt hij bij ‘Tante Pop’ Ellen Brudet, die een decennium geleden een winkel opende met zwarte poppen, maar ook poppen met albinisme, down of vitiligo.

elisanio_3

© KRO-NCRV

De film van Forger en Grotenhuis is intiem. De inkijkjes in de huiselijke situatie van de verschillende gezinnen zijn eerlijk en bij vlagen ontroerend. Even vraag je je af of een wit perspectief nog iets had toegevoegd: hoe kijken witte kinderen dan eigenlijk naar hun poppen? Hoe zouden zij de winkel van ‘Tante Pop’ ervaren? Al met al legt Een pop zoals ik op een transparante en niet-belerende wijze het probleem van een negatief zelfbeeld bij biculturele kinderen bloot.

2Doc: Een pop zoals ik, donderdag 26 oktober 2023 om 22.25 uur op NPO 2

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!