Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Earth and Blood: anti-climactische actiethriller

  •  
18-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Earth and Blood
De Frans-Belgische productie weet niet te verrassen, maar toont een compact verhaal.
Het is een donkere opening. Een stortregen die genadeloos om zich heenslaat. Een zenuwachtige man met zijn handen krampachtig vastgeklemd om het stuur, terwijl zijn partners in de weer zijn met machinegeweren en bivakmutsen, ter voorbereiding op hun overval om 8 kilo cocaïne te stelen.
Het actiegenre is bekend terrein voor de Franse regisseur Julien Leclercq ( Braqueurs ). In Earth and Blood ( de originele titel is La Terre et Le Sang) probeert Mehdhi (Redouanne Harjane), een van de overlevenden van de overval, om de drugs voor zijn eigen winst te verstoppen en niet terug te geven aan zijn handlanger, Adama (Ériq Ebouaney), de wrede leider van een bende uit de banlieues. Hij geeft de auto met drugs aan zijn stiefbroer Yanis (Samy Seghir), een onrustige jongeman die voorwaardelijk is vrijgelaten en nu werkt in de afgelegen zagerij Hontoir. De werkplaats wordt geleid door Saïd (Sami Bouajila), die samenwoont met zijn doofstomme zus Sarah (Sofia Lesaffre). Saïd wil het familiebedrijf verkopen wegens gezondheidsproblemen, maar dan wordt hij geconfronteerd met Adama’s bende die de drugs wil terughalen.
Earth and Blood
Earth and Blood had een overweldigend actiedrama kunnen zijn, maar dat wordt deels tenietgedaan door de matige sfeeropbouw en stilistische keuzes. De lange opnamen waarbij de bende van Adama naar de camera toe rent of de scènes waarbij de misdadigers zich opmaken voor het vuurgevecht, halen de vaart uit het verhaal waarbij het tempo inzakt. De cinematograaf Brecht Goyvaerts hanteert een sobere stijl met eenvoudige frames. Leclercq en Goyvaerts kiezen voor veelal donkere, grauwe beelden. Het kleurenpalet in de film is niet helder of wordt vaak gedempt om een esthetisch gevoel van spanning te creëren, maar het komt eerder vlak over.
Earth and Blood
Oog om oog tand om tand. Leclercq en co-schrijver Jérémie Guez slagen er wel in om iedere cliché binnen het actiegenre af te tikken: geweld, vuurgevechten en onderlinge wrijving tussen de personages. De familiecode viert hoogtij in de film: ‘Dit is familie! Het is het bloed dat spreekt.’ De tweedimensionale personages zijn aan het overleven en dat is de kern in het beknopte verhaal wat Leclercq en Guez inzetten om de adrenaline op te krikken en de urgentie en de spanning te verhogen. Earth and Blood is deels een effectieve actiethriller, maar de spanning sijpelt soms weg door de stilistische keuzes.
Earth and Blood, vanaf 17 april 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!