Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Dragon Pilot: Hisone & Masotan S01E01: vliegen met draken 2.0

  •  
21-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Dragon Pilot
Netflix' nieuwste anime is wat luid, maar visueel erg fraai.
De liefhebbers van anime kunnen de laatste tijd hun hart ophalen bij Netflix. Na The Dragon Prince eerder deze week, zetten ze nu het volledige eerste seizoen van Dragon Pilot online. En al spelen in beide series draken een belangrijke rol, de twee hebben niets met elkaar te maken. In Dragon Pilot volgen we Hisone Amakasu (Misaki Kuno), een jonge vrouw die beginnend piloot is binnen de Japan Air Self-Defense Force.
6824.w1280.0.990f7d6
Wat Hisone niet weet, is dat er een speciale eenheid is van vliegende draken en dat ze door één van de draken is uitgekozen om zijn piloot te zijn. Helaas voor haar is dat niet op een manier die je zou verwachten, bijvoorbeeld op zijn rug zittend zoals dat over het algemeen bij draken gaat (Game of Thrones, How To Train Your Dragon). Masotan, de draak in kwestie, moet Hisone doorslikken, waarna ze hem van binnenuit kan besturen via zijn organen. Om later weer uitgebraakt te worden. En als ze samen in de lucht zijn moet de draak gecamoufleerd zijn als straaljager. Het is voor Amakasu net zo bijzonder als voor de kijker en het razende tempo waarmee alles in het begin gebeurt, geeft je als kijker goed het gevoel van overrompeling dat Hisone ook moet voelen. Binnen enkele minuten gaan we van hoe Hisone als klein meisje op school zit naar de eerste ontmoeting met haar draak. In de eerste helft van de aflevering zien we hoe Amakasu angstig alles ondergaat, terwijl ze huilt en klaagt dat ze het niet kan. Het constante boze en angstige geschreeuw tussen alle personages is hier vrij heftig en zal niet voor iedere kijker even prettig zijn.
6826.w1280.0.7286b61
De twijfel van Hisone wordt door iedereen volkomen genegeerd, steeds weer wordt ze gedwongen om door te gaan. Het is te hopen dat dat in de rest van de serie thematisch verder wordt uitgewerkt, maar of schrijfster Mari Okada, één van de grote namen binnen de anime-industrie, met haar verhaal een link wil leggen naar de huidige (Japanse) maatschappij en de manier waarop mannen en vrouwen met elkaar omgaan, zal in latere afleveringen moeten blijken.
In de eerste aflevering dienen de emotionele uitbarstingen van Hisone om haar neer te zetten ten opzichte van de rest van de personages en conflict te creëren. Na lange tijd haar echte persoonlijkheid weggestopt te hebben, en daardoor continu rond gecommandeerd en gepest te worden, komt als een vulkaanuitbarsting haar ware aard naar boven. Eentje die niet per se sympathieker is, maar wel oprechter. En zeker ook interessanter vanuit een dramatisch oogpunt, want vanaf dat moment flapt ze al haar gedachten er zo uit, ook als die voor anderen kwetsend kunnen zijn.
6827.w1280.0.caa4cc6
Visueel is Dragon Pilot aantrekkelijk. De personages zijn simpel, maar degelijk neergezet, waarbij via close-ups en zooms van monden en ogen de emoties versterkt naar voren komen. Mooier zijn echter de prachtig gekleurde achtergronden en de actiescènes. Vooral de eerste vlucht van Hisone en Masotan samen is zodanig in beeld gebracht, dat je het meemaakt alsof je zelf in de draak zit. Alleen daarom is Dragon Pilot al de moeite waard om verder te kijken.
Dragon Pilot: Hisone & Masotan S01, vanaf 21 september bij Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!