Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Dope S03: de drugswereld van Rotterdam

  •  
02-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
389 keer bekeken
  •  
Dope S03
Het derde seizoen Dope geeft opnieuw inzicht in de drugswereld, maar vooral inzicht in de eigen werkwijze.
Helemaal aan het einde van het derde seizoen reizen de makers van Dope af naar Rotterdam. We zijn dan al de hele wereld over gereisd en zagen overal buurten ten onder gaan aan de gevolgen van drugs. De beelden zijn aanzienlijk minder schokkend; vooral de problematiek omtrent verslaving komt minder aan bod. De gevolgen van drugs worden hier ook niet zo sterk benadrukt als in de rest van het seizoen.

Wel eindigt het seizoen in Nederland op een onverwachte manier. Tijdens één van de laatste interviews met drie Limburgse dealers valt plots de politie binnen. De politie had volgens een artikel in De Limburger lucht gekregen van het interview, omdat één van de drie mannen werd afgeluisterd. De drie mannen worden onder het oog van de camera op heterdaad betrapt en gearresteerd.

In het derde seizoen zien we nieuwe drugs, maar de uitwerking op de gebruikers, de hulpverleners en de omgeving is steeds hetzelfde. In aflevering één van de serie komt Fentanyl aan bod. Dit middel is een synthetische pijnstiller die een stof bevat met een werking die analoog is aan die van morfine. Het middel, dat sterker is dan heroïne, is bijzonder verslavend en daarom een groeiend probleem. De invoer komt vanuit Mexico en de problemen rondom Fentanyl stijgen immens in steden als Boston en New York.

‘The high is intense, but short-lived’. De beelden van de Fentanyl-verslaafden zijn veruit het schokkendst. We zien hoe de naald wordt klaargemaakt en de gebruiker deze in zijn kapot geprikte lichaamsdelen injecteert. Beelden die indruk maken. Dealers, smokkelaars en drugsbazen spreken wederom vrijuit over hun werk. Maar waarom werkten deze mensen mee aan de documentairereeks?

Die vraag wordt nog urgenter als we weer teruggaan naar Rotterdam. Bij die politie-inval bleek het vuurwapen naderhand namelijk nep te zijn. Ook de drugs bestonden voor een groot deel uit suikerklontjes.

Na zo’n bericht vraag je je toch onherroepelijk af: waar hebben we nou drie seizoenen naar zitten kijken?
Dope S03, vanaf 28 juni 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!