Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Dope S02: steeds dieper in de miljardenindustrie

  •  
21-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dope
Het tweede seizoen van documentaireserie Dope, over de Amerikaanse 'war on drugs', biedt meer van hetzelfde. Maar daar is niets mis mee als het onderwerp en vooral de betrokkenen zo enorm blijven fascineren.
Dat het Amerikaanse drugsprobleem te groots en alomvattend is om in één seizoen van de reality-serie Dope te vatten, was na het zien van de eerste vier afleveringen wel duidelijk. De tweede reeks duikt dieper in de lastig te controleren miljardenindustrie, de gebruikers van de drugs en de law enforcement die uit alle macht en tegen beter weten in probeert een verschil te maken.

If it ain't broke, don't fix it: de aanpak van de makers is in Dope II niet veranderd. Elke aflevering belicht de specifieke problematiek van één drugsoort: de cocaïne die hoogtij viert in Miami, de crystal meth die op het platteland de grootste overlast vormt, de woekerende partydrugs in Detroit en de heroïne die in Atlanta tot bendeoorlogen leidt. Alle kanten van de zaak worden belicht. Gebruikers vertellen hoe de 'chemicals' hen helpen vluchten uit hun uitzichtloze levens ('ik heb dit jaar al 23 keer een overdosis genomen'), dealers leggen uit dat blanken een betere afzetmarkt vormen ('ze betalen drie keer zoveel') en politieteams bepleiten dat elke pil of gram coke die uit het systeem wordt gehaald al levens kan redden ('MDMA nemen staat gelijk aan Russische roulette spelen').
De beelden zijn soms bijna gemonteerd als een thriller en de begeleidende muziek is dwingend, zoals dat hoort bij het format van de reality-documentary. Maar het doet allemaal niets af aan het feit dat het onderwerp blijft intrigeren en de verhalen je blijven raken en verbazen. Ondertussen worden in begeleidende titelkaarten zinvolle weetjes en keiharde feiten over de Amerikaanse drugsindustrie aan de kijker gevoed.
Het is slim de serie kort en krachtig te houden; vermoedelijk waren het onderwerp en de aanpak de kijker na meer dan vier afleveringen toch tegen gaan staan. Maar de grootste kracht van Dope blijft dat de makers de valkuil om een oordeel te vellen over het getoonde weten te vermijden. Zij observeren slechts de dagelijkse realiteit, als een stille getuige van een oorlog waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is. En die zonder twijfel nog meer dan genoeg stof biedt voor nog enkele nieuwe Netflix-seizoenen.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!