Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Dogs S01E01-02: warme en ontwapenende documentairereeks

  •  
17-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Dogs
Dogs is een hartverwarmende documentairereeks over de connectie tussen mens en hond.
De zesdelige documentairereeks Dogs gaat over… honden. De impact van een wollige viervoeter op een mensenleven is veel complexer dan je in eerste instantie zou verwachten. Elke aflevering richt zich op een ander wollig wezen, en de sociale problemen die ze samen met hun menselijke vrienden tegenkomen.
Filmproducent Glen Zipper (Undefeated) en regisseur Amy Berg (Deliver Us From Evil) riepen de hulp in van gelauwerde documentairemakers, zoals Oscarwinnaar Roger Ross Williams (Music by Prudence), om de geografische diversiteit – de serie werd geschoten in Amerika, Duitsland, Syrië, Japan, en Costa Rica -  en de diverse verhalen te tonen. Elke aflevering van de serie heeft een andere toon en onderwerp.
7529.w2049.0.a632053
Regisseur Heidi Ewing (One of Us) zet de toon met de eerste aflevering ‘The Kid with a Dog’. Je ontmoet de 11-jarige Corinne, die last heeft van epileptische aanvallen. Haar familie heeft de gehoorzame medische diensthond Rory geadopteerd via de organisatie 4 Paws for Ability, in de hoop dat Rory Corinne’s aanvallen helpt detecteren, en de familieleden tijdig kan waarschuwen wanneer ze zich voordoen. Ewings camera vangt de complexiteit van de turbulente momenten op. Tijdens de sequenties van het 12-daagse trainingskamp – waarbij elke gecertificeerde diensthond zijn nieuwe eigenaar, een jong kind met een handicap – ontmoet, zie je pas hoeveel werk erin zit om de relatie mogelijk te maken. ‘The Kid with a Dog’ toont dat Rory een uitstekende hulphond en vriend voor Corinne is, maar ook hoe hij het leven van het gezin en de gezinsdynamiek verandert.
7527.w2049.0.cf802d2
De afleveringen laten zien dat honden veel meer zijn dan harige metgezellen, maar het zijn de verhalen van de mensen die het meest resoneren. Dogs belicht dat de harige vriend vaak het enige emotionele anker is in tijden van nood.
Regisseur Amy Berg laat in de tweede aflevering ‘Bravo, Zeus’ de uitgebreide inspanningen zien die zijn geleverd om de prachtige Siberische husky Zeus te herenigen met Ayham. Na het ontvluchten van het oorlogsgebied in Damascus woont de Syriër in Berlijn, en liet hij zijn geliefde hond achter bij zijn beste vriend Amer. In de grauwe, gebombardeerde straten van Damascus biedt de grote, vrolijke hond troost in zware tijden. Het is een levendig contrast met de harde realiteit en de wanhoop van de Syrische burgeroorlog. Het is een ontnuchterende en warme aflevering die de menselijke veerkracht toont, en laat zien hoe waardevol een band  met een hond kan zijn.
7528.w2049.0.b5239d7
Dogs is een compacte verzameling van hartverwarmende verhalen over wollige wezens. Hoewel de afleveringen soms op een bijna manipulatieve manier sentimentaliteit oproepen – shots van pootjes die ter geruststelling handen bedekken – weet de documentairereeks goed de pure verbinding tussen mens en dier weer te geven.
Dogs S01, vanaf 16 november 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!