Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Doctor Who: Revolution of the Daleks: een wat onevenwichtig avontuur

  •  
02-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Doctor Who: Revolution of the Daleks
Captain Jack Harkness is terug!
In de nieuwjaarsspecial van Doctor Who gaat het eigenlijk meer over de interpersoonlijke relaties van de personages dan over de Daleks. Uiteraard wil dat natuurlijk niet zeggen dat de meedogenloze Daleks enkel een bijrol hebben in deze aflevering. Zoals altijd zorgt de grootste vijand van de Doctor ook in deze aflevering voor spanning, plottwisten en slimme manieren om van ze af te komen. Alhoewel ze niet zo angstaanjagend voelen als toen Russell T. Davies nog de serie schreef. En hoewel traditiegetrouw de feestdagenspecial iets van kerst of nieuwjaar in het verhaal heeft, is dat ook niet te vinden in deze aflevering.
Ook is er niks van de pandemie te merken, maar toch voelt de aflevering vreemd herkenbaar. De Doctor (Jodie Whittaker) en de ‘fam’ zijn namelijk aan het begin van de aflevering van elkaar gescheiden. Want nadat ze vorig seizoen een Dalek hadden opgeblazen werd de Doctor onverwachts gearresteerd door de Judoon – simpel gezegd de ruimtepolitie. De Doctor zit in de gevangenis ergens in het universum en mag af en toe uit haar cel voor een rondje naar een andere cel waar verschillende oude vijanden van haar ook opgesloten zitten. Zoals The Silence en een Weeping Angel.
Op Aarde is Yaz (Mandip Gill) bijna obsessief bezig om te achterhalen waar de Doctor is, terwijl Graham (Bradley Walsh) en Ryan (Tosin Cole) hun leven buiten de TARDIS weer oppakken. Gelukkig is daar plotseling de altijd charmante Time Agent Captain Jack Harkness (John Barrowman) in de cel naast die van de Doctor en ontsnappen ze samen. Het blijkt dat het tien maanden geleden is dat de ‘fam’ bij elkaar was!
Ondanks dat ze direct aan de slag moeten om de nieuwe Daleks die door Jack Robertson (Chris North) met een 3D-printer worden gefabriceerd te stoppen, is er ruimte om bij te praten. De Doctor en Ryan hebben een openhartig gesprek en Jack praat met Yaz over de impact van het zijn van een companion van de Doctor. 'Things change all the time, and they should, because they have to. Same with people. Sometimes we get a bit scared, because new can be a bit scary, right?'
De aflevering is een wat onevenwichtig avontuur met hart en een afscheid van twee personages. De dialoog tussen de nieuwe Daleks en de Reconnaissance Daleks is voortreffelijk. Maar het fijnste is toch wel de terugkeer van de grootste flirt van het Whoniversum: Captain Jack Harkness, die zorgt voor heerlijke (sexy) humor en wijze woorden.
De preview aan het einde van de aflevering introduceert John Bishop als een nieuw personage en hint op dat de start van het dertiende seizoen wellicht in maart of april zal zijn.
Doctor Who: Revolution of the Daleks, op 1 januari 2021 bij de BBC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!