Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Do Not Disturb: een hotelconciërge leeft op

  •  
29-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
484 keer bekeken
  •  
DND_2YE2732-1

© Netflix

De Turkse duizendpoot Cem Yilmaz speelt een naïeve maar aandoenlijke hotelmedewerker in voortkabbelend drama dat zich afspeelt in de nacht. 

In het Turkse Do Not Disturb staat een hotel symbool voor het vagevuur. De conciërge Ayzek (Cem Yilmaz tekende ook voor scenario en regie) leidt de kijker op een louterende reis door de krochten van het bouwwerk. Het verhaal speelt zich af net na de coronapandemie. Ayzek heeft zijn baan verloren en is naarstig op zoek naar iets nieuws. Door een hotelier wordt hij aangenomen voor de nachtdienst. Wat kan er misgaan? Veel hoeft de nieuwbakken employee niet te doen. En er valt eveneens weinig te slopen. Maar uitgestorven is het op Ayzeks nieuwe werkplek allesbehalve: al snel ontmoet hij een keur aan excentriekelingen.

Dat begint bij de vrouw die de wasserette in de kelder bestiert: Ayzek kent haar, zijn ouders zouden graag willen dat hij met haar trouwt. In de openingsscène is al te zien dat de arme man nog bij zijn moeder woont. Yilmaz speelt de tragikomische clown vol overgave. Ayzek is teleurgesteld in zijn leven, maar heeft hoop in zijn hart, en het beste voor met de mensen die hij ontmoet. Hij is naïef, maar heeft die naïviteit ook nodig om in zijn felgroene kostuum aan het werk te kunnen. Yilmaz geeft gestalte aan een personage dat niet had misstaan in een voortkabbelende film van Jim Jarmusch. Veel gebeurt er dan ook niet in Do Not Disturb.

DND_2YE5535-1

© Netflix

Behalve dan dat Yilmaz na tijden van isolatie, eerst opgelegd door de pandemie, later door zijn eigen angsten, weer een sociaal dier wordt. Dat heeft hij aan zichzelf te danken en niet aan de zelfhulptapes die hij eerst nog bekijkt. De moraal van het verhaal is dan ook overzichtelijk in Do Not Disturb: de mens heeft mensen om zich heen nodig om te kunnen groeien.

Do Not Disturb, vanaf vrijdag 29 september 2023 bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!