Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Disenchantment S04E01: spannende en geestige ouverture

  •  
09-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Disenchantment S04
Het begin van het vierde seizoen speelt zich af in de hemel en de hel en dus etaleert Matt Groening zijn beste atheïstische grappen.
De openingsaflevering van het vierde seizoen van Disenchantment speelt zich nog nauwelijks af in het aardse Dreamland, maar schakelt voortdurend tussen de hemel en de hel. Zo staat Bean (Abbi Jacobson) – gekleed in een maagdelijk witte jurk - in de hete onderwereld op het punt om onder dwang van haar moeder Dagmar (Sharon Horgan) te trouwen met niemand minder dan satan. Zodra de huwelijksplechtigheid begint merkt iemand op: ‘Goh, ik zie niet vaak witte outfits in de hel.’ Maar Bean is dan ook een geval apart: zo probeert ze haar ‘verloofde’ te doen geloven dat hij maar beter niet met haar kan trouwen; zo heeft ze al ideeën over een nieuw interieur en verlangt ze van de duivel dat hij ‘monogaam’ blijft.
Beans rechterhand Luci (Eric André) verblijft intussen, samen met minkukel Jerry (David Herman), in de hemel bij God. Terwijl Luci – die de eerste demon is in het paradijs – voortdurend zijn gewaad uit probeert te trekken omdat het zo ‘onnatuurlijk’ voelt, stelt zijn naïeve vriend scherpzinnige vragen aan het opperwezen: ‘Heeft u uzelf ook gemaakt?’ God antwoordt: ‘Nee, ik was er altijd al.’ Waarop Jerry pareert: ‘Maar dan heeft u niet alles gemaakt.’ Ook vraagt het nieuwsgierige aagje zich af waarom God zich niet ontfermt over alle problemen op aarde. Gods antwoord is kraakhelder: ‘Elke keer als ik iemand stuur dan verzint hij een nieuwe religie en resulteert dat in een bloedbad.’
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Disenchantment S04
Je zou Disenchantment in het vierde seizoen meer dan ooit kunnen omschrijven als een platform voor de atheïstische – en bijzonder trefzekere – humor van showrunner Matt Groening en zijn discipelen. Hoewel het hemelse al snel weer plaatsmaakt voor de veel spannendere helse wereld, waar Luci en Jerry een poging doen om Bean te redden en weer in Dreamland te krijgen; in het land der levenden. Daar is Elfo (Nat Faxon) intussen beland in een bloederige oorlog tussen gnomen en ogres. Bean zal op den duur vast een significante rol spelen in die strijd, zodra ze zich heeft ontrukt uit de kluwen van lucifer.
Disenchantment
De openingsaflevering van het vierde seizoen fungeert hierin als spannende en vooral geestige ouverture.
Disenchantment S04, vanaf 9 februari 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!