Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Diepe Gronden S01E01: Linda de Mol als profiler

  •  
04-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
Diepe Gronden
De actrice speelt in oer-Hollandse thriller gesitueerd in het Weerribbengebied een door de FBI opgeleide ‘profiler’.
Foto credits: Talpa Network
Het idyllische natuurgebied de Weerribben blijkt in Diepe Gronden een uitstekende plaats van handeling voor een moordmysterie. Als het stoffelijk overschot van de 17-jarige Sanne Oosthoek in het water nabij Zwartsluis wordt aangetroffen, en de tienermeid door verstikking om het leven blijkt te zijn gebracht, dan wordt profiler Anna van Kessel (Linda de Mol) direct ingevlogen. Zij kan inschatten waar de politie mee te maken heeft: een psychopaat? Een seksueel gefrustreerde perverseling? Is hij oud? Of jong? Of is het een vrouw? Van Kessel lijkt op alles een antwoord te hebben, dankzij haar opleiding door de FBI.
Diepe Gronden
Tegen de tijd dat Van Kessel haar opleiding afrondde sloot de Amerikaanse veiligheidsdienst zijn deuren voor buitenlanders en dus werden er nooit meer Nederlanders ingevoerd in de wereld van deduceren en daderprofielen opstellen. Het scenario van Lex Passchier suggereert, in die zin, dat Nederlandse opsporingsdiensten uitsluitend evolueren als er af en toe iemand op cursus gaat in de Verenigde Staten. Als kijker moet je dergelijke gekunsteldheden echter maar voor lief nemen, net als de welbespraaktheid van de personages – ook zo’n kwaal in Nederlandse drama’s; het afvuren van volzinnen. Want Diepe Gronden is uiterst vermakelijk.
Diepe Gronden
Dat begint bij het personage van De Mol: heerlijk arrogant maar ook ogenschijnlijk trefzeker in haar werk. Ze kruipt met finesse onder de huid van rechercheur Timon de Zwart (Egbert-Jan Weeber), die eigenlijk in de veronderstelling is dat hij de leiding heeft over de zaak. Daarnaast trekken de makers een heel blik aan topacteurs open, waaronder Peter Blok, Ricky Koole en Hannah Hoekstra. Chris Zegers speelt de man die als eerste in het vizier komt van de politie: zijn personage biedt Oosthoek na een dag oogsten van riet een lift aan. Zeer dubieus natuurlijk. Hoewel in de pilotaflevering ook een andere mysterieuze verschijning zich aandient.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Diepe Gronden
En dan is er het Weerribbengebied. Waar men zich achter het riet makkelijk kan verschuilen na een onnoemelijke daad. En waar je in het donker snel met een bootje de speurders op het verkeerde been kan zetten. Diepe Gronden doet de kijker bijna geloven dat dit natuurwalhalla zomaar een jachtgebied kan zijn voor freaks en onverlaten.
Diepe Gronden S01, vanaf 3 januari 2022 wekelijks op SBS6, vanaf 4 januari wekelijks bij Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!