Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

DI Ray: ook binnen het Britse korps tiert racisme welig

  •  
05-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
DI Ray
Net als in NPO-hit Het Gouden Uur sluimert ook in Britse ministerie DI Ray doorlopend het racisme binnen het politiekorps.
Foto credits: ITV
Al meerdere keren had agent Rachita Ray (Parminder Nagra) tevergeefs gesolliciteerd voor een plek binnen het rechercheteam dat zich op zware misdrijven richt. Maar opeens is ze zeer gewenst, als het opvallend witte team bij een moord binnen de Aziatische gemeenschap een 'kenner' zoekt. Er dreigen spanningen door de ongevoelige aanpak van de zaak, die vanwege de huidskleur van slachtoffer en verdachte direct als 'cultureel specifiek' wordt gelabeld.
'Het zal wel eerwraak zijn', suggereert haar nieuwe chef. 'Wil jij de zaak even afronden?' Maar uiteraard zit de vork anders in de steel en is Ray de enige die echt interesse lijkt te hebben in het vinden van de daadwerkelijke dader. 'ABC', drukt haar lieve vriend – ook agent – haar op het hart als zij 's nachts in bed piekert. 'Accept nothing, believe nobody and check everything.'
DI Ray
DI Ray werd ontwikkeld door acteur-producent Maya Sondi, als actrice bekend als Maneet Bindra in Line of Duty. De hulp die zij hierbij kreeg van Line of Duty -bedenker Jed Mercurio garandeert dat de serie er prima uitziet en dito in elkaar zit. Het is bovendien heel goed dat ook binnen het misdaadgenre steeds meer ruimte komt voor meer diverse verhalen - zie ook in Nederland de NPO-hit Het Gouden Uur , met Nasrdin Dchar als rechercheur van Afghaanse komaf die scheef wordt aangekeken door zijn collega's.
DI Ray
Het valt zeer te prijzen dat de naar racisme riekende dubbele standaard door niet-witte agenten ook in serie zo expliciet wordt benoemd – in Groot-Brittannië is dit net zo goed een probleem als in Nederland. Het zal voor dienders met multiculturele wortels dagelijkse kost zijn om zich te moeten verantwoorden voor hun afkomst ('nee, maar waar kom je écht vandaan') of verward te worden met andere niet-witte collega's (Ray krijgt bij haar eerste bezoek aan het hoofdbureau een verkeerd pasje).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
DI Ray
Maar tegelijkertijd lijkt in de poging om een eerlijk beeld van de problemen van racisme te schetsen de moordzaak af en toe wat op de achtergrond te belanden. De serie neigt bij vlagen meer naar een sociaal drama dan naar een detective. Het is goed als potentiële kijkers zich hier bewust van zijn, om te voorkomen dat zij voortijdig afhaken bij deze sterke aftrap van wat vermoedelijk een langere reeks gaat worden.
DI Ray S01, vanaf 5 november 2022 op NPO 2 en NPO Start en tevens in zijn geheel bij NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!