Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Devils S02E01: interessante, spannende invalshoek

  •  
12-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Devils
In het tweede seizoen – dat zich onder meer afspeelt aan de vooravond van de Brexit - anticiperen de twee beurshandelaren naarstig op de storm die op komst is.
Foto credit: Videoland
‘Greed is good’ is de bekende lijfspreuk uit Oliver Stone’s Wall Street (1987): hebzucht geeft de effectenmakelaar uit de film een drive om zijn werk nog beter te doen. In Devils lijkt het vergaren van grote winsten ook de belangrijkste motivator voor beurshandelaar Massimo Ruggero (Alessandro Borghi). Daar lijkt in het tweede seizoen weinig aan te veranderen, hoewel de makers af en toe zinspelen op de barmhartigere kant van de Italiaan, die misschien wel liever een wereldverbeteraar wil zijn. Maar hij zit vast in een systeem waarin je maar twee kanten op kan: rijker óf armer worden.
Het tweede deel van Devils speelt zich af in twee perioden: net na het uitbreken van de coronapandemie in 2020 en aan de vooravond van Brexit vanaf 2016. In de openingsscène die zich afspeelt in 2020 blijkt dat Ruggero iets op zijn kerfstok heeft waar hij – getuige zijn oud-baas en concurrent Dominic (Patrick Dempsey) – ‘jaren voor in de cel’ kan belanden. In het verleden blijkt dat Dominic, nadat hij bij de investeringsbank in Londen van de troon is gestoten door Ruggero, zijn oud-protegé weer wil inhuren. Want de wereld verandert pijlsnel, en je hebt als financiële instelling maar luttele momenten om je strategie te bepalen.
Daar is Ruggero goed in. Maar hij gaat niet in op Dominics avances en probeert juist zijn werkgever goed door de stormige Brexit te leiden. Met opzichtige (en onnodige) visuele metaforen – boks- en racescènes – schetsen de makers de strijd die Ruggero in zijn hoofd voert, en de strijd die hij aanbindt met collega’s die zijn positie ook wel zouden willen overnemen. Op een gegeven moment stelt Ruggero dat zijn ondergeschikten ‘verandering niet moeten vrezen’ omdat zij ‘die verandering zelf afdwingen’. Toch speelt angst wel een rol van betekenis: Ruggero wordt ingefluisterd dat hij juist de mensen op de werkvloer angst moet inboezemen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Dat is echter niet zijn stijl. Maar de Italiaan lijkt zich ook te realiseren dat werken in het bankwezen steevast betekent dat je baan altijd op de tocht staat. Zou hij aan die onstuimigheid kunnen wennen? Daarnaast is er een andere storm op komst: de strijd om het verzamelen van data, dat in Devils met de winning van olie wordt vergeleken. Dominic heeft daar zijn zinnen op gezet en rekruteert in de openingsaflevering een jonge Poolse savant die hem kan helpen bij het – aan de hand van data – voorspellen van de toekomst. Wat hij daar echter mee gaat doen is nog onduidelijk. Hoewel Ruggero en Dominic van de snode plannen zijn, zoveel is duidelijk. 
Aanvankelijk lijkt het een slecht idee, om een seizoen te wijden aan gebeurtenissen waarvan je de uitkomst al weet. Maar Devils draait in het tweede seizoen niet om Brexit, of om geopolitieke veranderingen, maar om de wijze waarop de twee hoofdpersonages daarmee omspringen. Dat blijkt een interessante zet in een gevecht dat bij vlagen lijkt op een schaakspel.
Devils S02, vanaf 13 juni 2022 bij Videoland
Devils S02, vanaf 13 juni 2022 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!