Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Detective Van der Valk S02E01: grotesk en onderhoudend

  •  
25-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
459 keer bekeken
  •  
Van der Valk S02
In de spannende openingsaflevering van het tweede seizoen gebruikt een seriemoordenaar de roemruchte geschiedenis van Amsterdam als inspiratie.
Foto credits: Company Pictures, NL Films & A3MI
In het tweede seizoen van de remake van Van der Valk – het misdaaddrama werd al eerder uitgezonden van 1972 tot 1992 – laat een seriemoordenaar zich inspireren door de roemruchte geschiedenis van Amsterdam: de drie kruizen op het stadswapen zouden verwijzen naar de drie plagen van de stad: de pest, overstromingen en stadsbranden. Zo wordt in een polder vol wind- en watermolens – wier houten en stalen bladen kraken alsof ze op het punt staan spontaan neer te vallen – een gekruisigde vrouw aangetroffen. Met een Andreaskruis – waarvan er drie het welbekende stadswapen sieren - gekerfd op haar lijf. Hoofdrechercheur Piet van der Valk (Marc Warren) ontdekt vervolgens een intrige waarin de bespiegelingen van de zeventiende-eeuwse in Amsterdam geboren filosoof Baruch Spinoza een rol spelen.
Van der Valk S02
Hoewel Amsterdam de vaste plaats van handeling is in  Detective Van der Valk – een Brits misdaaddrama met Nederlandse personages die Engels spreken – lijkt de stad in het tweede seizoen meer op de voorgrond te treden. Zo gaat de eerste aflevering over landbezit: een groep krakers heeft een rechtszaak verloren en moet verkassen naar de bovengenoemde polder. Waarmee de makers de vraag stellen: van wie is de stad eigenlijk? Slim haken ze in op actuele vraagstukken over de mogelijke bouw van toeristische attracties en de overlast die pretpark Amsterdam veroorzaakt voor zijn inwoners.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Van der Valk S02
Detective Van der Valk is in die zin de blik van de buitenstaander – Chris Murray, bekend van Midsomer Murders , is de hoofdschrijver – op ons kikkerland. Daarover zei de wereldberoemde Britse filmmaker Alfred Hitchcock ooit al, toen hij Foreign Correspondent (1940) draaide in Amsterdam: 'We waren in Holland dus gebruikten we windmolens en regen.' De makers van Van der Valk maken daarnaast ook graag gebruik van de Nederlanders zelf: Jean van der Velde regisseerde de eerste aflevering en er zijn tevens bijrollen voor onder meer Loes Haverkort en Marcel Hensema.
Detective Van der Valk S02, vanaf 26 februari wekelijks op NPO 2 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!