Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Designated Survivor: 60 Days S01E01: een onwillige president

  •  
12-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Designated Survivor: 60 Days
Een schijnwerper op de Koreaanse politieke dynamiek.
‘Die schoenen staan u goed, minister Park’, aldus president Yang Jin-man (Kim Kap-soo). Op de eerste dag na zijn aantreden had de president de kersverse minister van milieu Park Mu-jin (Ji Jin-hee) een net paar schoenen geschonken, die hij dient te dragen in plaats van zijn comfortabele sneakers. Yang Jin-man vertelt hem dat de schoenen eerst pijn kunnen doen, maar hij eraan zal wennen. Het is geen subtiele symboliek.
De schuwe en teruggetrokken Park heeft een pittige dag. Hij was hoogleraar milieustudies voordat hij een ministerpost kreeg. De idealistische man nam de baan aan met het doel om zijn idealen in de praktijk om te kunnen zetten, maar al snel blijkt hij niet geschikt te zijn voor het politieke spel. Hij weigert onder meer om een compromis te sluiten tijdens onderhandelingen met de VS over de milieu-impact van Amerikaanse auto’s met andere emissienormen dan die van Zuid-Korea. Terwijl hij met zijn gezin naar huis rijdt probeert Park het aan zijn vrouw Choi Kang-yeon (Kim Gyu-ri) uit te leggen, wanneer het Blauwe Huis waar president Yang jin-man op dat moment een toespraak geeft in brand vliegt. Als enige overlevende minister wordt hij nu de waarnemende president. Park wordt gedwongen om daadkrachtig te handelen, en hij heeft 60 dagen tot de volgende verkiezingen.
Designated Survivor: 60 Days is een remake van de gelijknamige Amerikaanse thriller , maar nu toegespitst op de politieke situatie in Zuid-Korea. De grootste uitdaging hier is het buitenlandse beleid van Zuid-Korea, en de precaire verstandhouding met Noord-Korea. Het is een afspiegeling van de echte Koreaanse politiek, waarin president Moon Jae-in zich openstelt voor een mogelijke verzoening met Noord-Korea, tot wanhoop van de conservatieven. Dit zie je tevens kort terug in de serie wanneer de fictieve oppositiepartij wegloopt van Yang Jin-man’s toespraak, als protest tegen een voorgestelde vredesovereenkomst met het noorden.
Designated Survivor: 60 Days
De eerste aflevering weet in ieder geval de politieke machinaties van de Koreaanse regering weer te geven – nou ja, het zijn dezelfde conflicten als bij elke andere overheidsinstantie in de wereld. In zijn nieuwe functie dient Park snel te handelen. Wegens zijn gebrek aan ervaring wordt hij aangespoord om naar anderen te luisteren, in plaats van de feiten te overwegen. Hij dient onder meer te beslissen over een mogelijke militaire aanval tegen Noord-Korea. Zoals het een Koreaanse serie betaamt is er altijd ruimte voor melodramatische elementen (en acteerwerk), maar de serie heeft verder een solide raamwerk, zowel qua verhaallijnen als karakters. 
Terwijl de kwetsbare overheid worstelt om de orde te handhaven, is de geheime dienst naarstig op zoek naar diegenen die de explosie hebben veroorzaakt. Was het Noord-Korea? Of wellicht de oppositiepartij?  Wie het ook is, ze kunnen elk moment opnieuw toeslaan. Hopelijk kunnen Parks instincten hem beschermen ten tijde van chaos.
Designated Survivor: 60 Days S01, vanaf 11 juli 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!