de Lagarde

Desenfrenadas S01E01: roadtrip met een vuig randje

  •  
28-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Desenfrenadas
Wat een fijne reis moet worden, mondt uit in een nachtmerrie, in prima Mexicaanse thriller.
De Mexicaanse twintigers Rocío (Barbára Lopez), Carlota (Lucía Uribe) en Vera (Tessa Ía) hebben ieder hun eigen redenen om op een spontane roadtrip te gaan naar het pittoreske Oaxaca. Rocío twijfelt over haar toekomstige loopbaan in de geneeskunde en over haar relatie; feminist Carlota ergert zich aan haar omgeving; en Vera is het spoor even bijster, en leidt een hedonistisch bestaan. Kortom: die twee dagen de wind in de haren en de gedachten op nul, dat lijkt ze wel wat. Zodoende stappen ze aan het einde van de eerste aflevering, zonder reservekleding, en zonder nauwgezette voorbereiding, in de auto. Met de blik op de horizon.
Zo ontpopt Desenfrenadas zich als een vrouwendrama (met soms íetsjes teveel drama). Met een vuig randje, welteverstaan. Want op een gegeven moment zal een vierde vrouw zich voegen bij het gezelschap, met de nodige ellende tot gevolg. In de openingsscène zien we al hoe Rocío en de meiden achtervolgd worden door een auto; een scène die gepaard gaat met de nodige hectiek en hysterie. Het is evident: dit verhaal gaat ergens hevig uit de bocht vliegen. (Het is ook een vertelstijl, grootgemaakt in Breaking Bad, die het goed doet de laatste jaren.)
Desenfrenadas
De makers, Diego Martínez Ulanosky en Patrica Ulanosky, voegen dus een genre-element toe aan het verhaal, waardoor Desenfrenadas wordt getransformeerd tot een roadmovie met thrillerelementen, bestaande uit tien afleveringen. En de roadmovie, daar zijn de Mexicanen goed in. Zie alleen al het meesterlijke Y Tu Mamá También uit 2001: bijna een blauwdruk voor wat een roadmovie zou moeten zijn. De personages in Desenfrenadas verwijzen er terloops naar, wanneer ze het hebben over Gael García (Gael García Bernal, een van de hoofdrolspelers uit de film). Waardoor het lijkt alsof de Ulanosky’s precies weten wat ze doen.
Desenfrenadas S01, vanaf 28 februari 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!