Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Depp v. Heard S01: meer sensatiezucht dan waarheidsvinding

  •  
16-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
673 keer bekeken
  •  
DeppHeard

© Netflix

Documentairemaker Emma Cooper acht het noodzakelijk om de geruchtmakende rechtszaak opnieuw onder de aandacht te brengen.

Wat is de waarheid? Dat video’s bewijzen dat Johnny Depp zijn partner Amber Heard fysiek en mentaal mishandelde? Of dat Depp gezien zijn populariteit gevrijwaard moet worden van zijn slechte daden? Dat vraagstuk staat centraal in Depp v. Heard, een drieluik waarin documentairemaker Emma Cooper probeert uiteen te zetten hoe deze geruchtmakende rechtszaak een impact heeft op de uitwerking van MeToo. Cooper laat in haar reeks zien hoe de realiteit buiten de rechtszaal (een keur aan YouTubers die Depp steunen beïnvloedt de publieke opinie) doorsijpelt in de rechtbank.

Kortom, ze suggereert dat het ook voor de rechter zelf moeilijk was om onderscheid te maken tussen Depp de ster en Depp de mens. Bijna alsof je Depp de ster per definitie niet kan veroordelen. Omdat hij ogenschijnlijk zo’n grote plaats inneemt in ons collectieve hart. Het is dan ook onvermijdelijk dat Cooper flarden toont van Depps grote rollen, zoals zijn vertolking van piraat Jack Sparrow uit Pirates of the Caribbean. Ook fascinerend is dat ze laat zien hoe Heard en Depp elkaar leren kennen op een filmset, en hoe de vonken overslaan tijdens een liefdesscène. Fictie wordt realiteit; geveinsde liefde wordt oprechte liefde.

DEPP_V_HEARD_E3_00_02_35_10

© Netflix

De vraag rijst echter: waarom zou je dit alles weer opnieuw willen oprakelen? Voordat Cooper min of meer tot interessante conclusies komt laat ze dus eerst weer dat hele leger aan misogyne talking heads zien die Heard al van tevoren hadden veroordeeld. Dat draagt niets bij aan de discussie. Sterker nog: dat zou je een vorm van sensatiezucht kunnen noemen – net als in het ‘smeuïge’ Johnny vs. Amber: The Us Trial (te zien bij HBO Max). Je hoeft niet per se een wond open te rijten om je punt te maken als documentairemaker. Dat tegen het einde van de serie een commentator opmerkt dat de rechtszaak een ‘strijd om het perspectief’ was, is daarnaast niets nieuws onder de zon, net als de hele serie an sich.

DEPP_V_HEARD_E1_00_41_44_17

© Netflix

Opboksen tegen een groot acteur blijkt ondanks het voortdurende gerep over het bestaan van een cancelcultuur onbegonnen werk. Dat maakt deze serie opnieuw duidelijk. 

Depp v. Heard, vanaf woensdag 16 augustus 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!