Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Death to 2020: oubollige humor

  •  
28-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Death to 2020
Wat een sublieme aanklacht tegen een rampjaar zou moeten zijn is in feite een doorsnee satirisch jaaroverzicht.
Niet alle liefhebbers van Black Mirror weten dat Charlie Brooker, de showrunner van de roemruchte technoparanoiareeks, in het verleden veel satirische televisie maakte voor de BBC. Hoewel je Black Mirror, als je door alle misère heenkijkt, zonder twijfel kan beschouwen als satire, heeft Death to 2020 weinig gemeen met Brookers andere geesteskindje. De mockumentary lijkt meer op de satirische jaaroverzichten die steevast in de decembermaand op de Britse televisie te zien zijn. Met een kleurrijk gezelschap (acteurs spelen wetenschappers, journalisten en ‘normale mensen’) dat terugblikt op een desastreus jaar.
Een New Yorkse journalist (gespeeld door Samuel L. Jackson) stelt in de openingsscène meteen de juiste legitieme vraag: 'Why the fuck would you do that?' Want wie heeft trek in een chronologisch rondje langs de brandhaarden in Australië in januari (‘Vuur geradicaliseerd door zuurstof’), de speech van Greta Thunberg in Davos (‘Het Coachella voor miljardairs’) en de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani (‘Hij was de Beyoncé van de Iraanse revolutionaire garde’) door een Amerikaanse luchtaanval? Of de strijd voor het Democratische presidentskandidaatschap tussen Joe Biden (‘Een held uit de Amerikaanse Burgeroorlog’) en Bernie Sanders (‘Een anarchistische grootvader’)?
Death to 2020
Death to 2020, zoals de titel insinueert, zou júist moeten gaan om een jaar dat we willen vergeten, maar Brooker heeft de kijker niets meer te bieden dan een ouderwets jaaroverzicht, waarin veel van de humor – zie de alinea hierboven – ook nog eens bijzonder oubollig aanvoelt. Met andere woorden: je zou verwachten dat Brooker, wiens Black Mirror innovatieve elementen bevat, iets anders zou doen met het format, maar daarvan is geen sprake. Dat onder meer Lisa Kudrow, Leslie Jones en Laurence Fishburne (als de voice-over) hun medewerking hebben verleend, verandert daar niets aan.
Death to 2020
Brooker had het zelf kunnen weten. Zie de titel (Dood aan een rampjaar) en je komt prompt tot dezelfde conclusie als Jacksons personage: waarom zou je dit in hemelsnaam gaan kijken?
Death to 2020, vanaf 27 december 2020 op Netflix. De titel is overigens alleen te zien wanneer je in je profiel de taal verandert naar Engels.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!