de Lagarde

Dear Class of 2020: hoopvolle diploma-uitreiking

  •  
08-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dear Class of 2020
De Obama’s zetten geslaagde scholieren in het zonnetje.
‘The Pomp and Circumstance Military Marches’, zo heet de mars die traditiegetrouw in de Verenigde Staten wordt afgespeeld tijdens de diploma-uitreiking. De ceremonie Dear Class of 2020 begint met een variant op de dwarsfluit, waarop een heel orkest zich virtueel bij de dwarsfluitiste voegt. Het is direct een toonbeeld van het hier en nu: samen muziek maken is bemoeilijkt door het coronavirus en videobellen is de nieuwe norm. Zodoende sloeg YouTube de handen ineen met de Obama’s om geslaagde scholieren alsnog in het zonnetje te zetten. Met als gevolg een indrukwekkende parade van beroemdheden – die hun levenslessen gretig delen.
Artiest Alicia Keys opent de middag. Ze vertelt dat het een ‘zware week, een zware maand en een zwaar jaar’ is geweest. En dat het ‘prima is om je nu niet prima te voelen’. Omdat ‘de wereld een puinhoop is’. Het voelt nergens onoprecht. De mensen die mogen spreken hebben fiducie in de toekomstige generatie. Zoals Justin Timberlake die in de lens proclameert dat deze tijd ‘moeilijker is dan welk examen dan ook in je leven’. Soms zijn de oraties gelardeerd met clichés en een tikkeltje saai maar bijzonder passievol. Ontroerend zelfs, ook al heb je niets met Billie Eilish of Katy Perry.
Tussendoor worden beelden gedeeld van de Black Lives Matter-demonstraties – waar door de presentatoren ook op wordt ingehaakt – en worden dansacts opgevoerd. Waarbij wel de nodige afstand wordt gehouden, uiteraard. Een andere curiositeit is een voor deze gelegenheid gemaakte scène uit The Simpsons. De cartoons beklagen zich over de coronacrisis, Marge stipuleert: ‘Ik kan niet meer koken, wil er iemand eieren?’ Maar het hoogtepunt zijn de interviews met jongelingen die recentelijk zijn gaan studeren aan universiteiten. Ze vertellen wat ze in korte tijd al hebben bewerkstelligd. Het zijn triomfen die voor de beoogde kijker – met een academische baret op – binnen handbereik liggen.
Dear Class of 2020, vanaf 7 juni 2020 op YouTube
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!