de Lagarde

De Twaalf S02E01: de stressvolle jurytaak blijft altijd fascineren

  •  
03-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
978 keer bekeken
  •  
DeTwaalf

© VRT

In de Vlaamse dramaserie heeft elk jurylid zijn of haar eigen verhaal. Is deze groep diverse mensen in staat de waarheid te achterhalen?

Al sinds het bestaan van het medium film is de rechtbankjury een onuitputtelijke bron van inspiratie. Twaalf gewone mensen krijgen het lot in handen gelegd van een andere burger die misschien een vreselijk misdrijf heeft begaan. Aan de hand van de feiten en verhalen die deze twaalf gezworenen horen, moeten zij bepalen hoe de toekomst van de verdachte of verdachten eruit gaat zien. Staan ze zo meteen weer buiten of verdwijnen zij voor jaren achter de tralies?

Het eerste seizoen van De Twaalf was een groot succes en sleepte bij de uitreiking van de Ensors – de Vlaamse Oscars – zeven beeldjes in de wacht. Nu is er een tweede reeks met een nieuw verhaal. Anton Bergman (Koen De Graeve) en zijn dochter Julie (Lou Miller) worden beschuldigd van de moord op ex-partner en stiefmoeder Marianne (Katrien De Ruysscher). Is Marianne van de trap gevallen of geduwd? En zag een van beide verdachten echt geen mogelijkheid om na het incident meteen een ambulance te bellen?

De achtdelige tweede reeks De Assepoestermoord gaat op de ingeslagen weg verder. Rustig en met oog voor detail wordt de kijker langzaam deelgenoot gemaakt van de puzzelstukjes die ook de twaalf juryleden langzaam tot zich nemen tijdens het proces. Iedere gezworene neemt zijn of haar eigen achtergrond en herinneringen met zich mee tijdens het vellen van het oordeel; we leren ondertussen ook meer over het twaalftal zelf. Ook de advocaten in de zaak krijgen meer reliëf trouwens. Hoewel de grondigheid de serie ten goede komt, voelt de eerste aflevering – de enige die aan de pers is getoond – ook wat overvol. Maar de naargeestige sfeer, overduidelijk op 'Nordic Noir'-leest geschoeid, overtuigt en sleept ons mee in het mysterie.

Wat bij dit soort series en films vooral overheerst, is het 'wat zou jij doen'-gevoel. Zou jij die huilende dochter in deze intrigerende zaak vertrouwen? Zou je de vader, die toegeeft dat hij te veel had gedronken en dat hij niet altijd de juiste keuzes maakt, wantrouwen? En zou je uiteindelijk zeker genoeg zijn van je zaak om een overtuigend oordeel te kunnen vellen over de levens van deze twee mensen?

De Twaalf S02, vanaf zondag 3 september 2023 op VRT 1. Het tweede seizoen verschijnt op een nader te bepalen datum tevens op Netflix.

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!