Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De Luizenmoeder S02E02: stoere meisjes, harde kak

  •  
18-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
De Luizenmoeder S02E02
Rianne doet opeens anders dan andere meisjes. Dus moet dat ‘andere’, in aflevering 2 van De Luizenmoeder, uiteraard meteen benoemd. ‘Je was zo’n lief en rustig meisje, waarom doe je zo bijzonder?’
Foto credits: AVROTROS
Hoeveel vooroordelen over jongetjes en meisjes kan je in 25 minuten stoppen? Aflevering nummer 2 van De Luizenmoeder – ‘Gezien als meisje’ – laat zien: een heleboel!
8514.w2014.0.ba048a4
De aflevering start met wc-etiquette. De jongenstoiletten zijn verstopt – teveel harde kak, aldus Volkert de conciërge (Henry van Loon) – en dus moet nu iedereen naar de meisjes-wc’s. ‘Wel zittend plassen’, spreekt Juf Ank (Ilse Warringa) directeur Anton (Diederik Ebbinge) streng toe. Mannen maken er immers altijd zo’n rommeltje van.
8508.w2016.0.f6adea1
Meteen daarna gaan we door naar de kern: Rianne, dochter van Walter (Rop Verheijen) en Kenneth (André Dongelmans), gedraagt zich ‘bijzonder’. Ze heeft haar schattige jurkje verruilt voor een stoer Spider-Man-kostuum en raakt tijdens het buitenspelen slaags met haar klasgenootjes. Alhoewel, het was wel een vrouw die het ‘vechten’ zag, en vrouwen hebben natuurlijk moeite met het correct interpreteren van een onschuldige stoeipartij.
8512.w1344.0.db6747f
‘Misschien is ze haar fysieke grenzen aan het verkennen?’, oppert moeder en kinderpsychologe Hannah (Jennifer Hoffman). ‘Misschien is ze lesbisch', zeggen moeders Kim (Rian Gerritsen) en Mel (Meral Polat). ‘Of misschien is ze wel een transpersoon’, stelt vader Karel (Arnoud Bos), altijd paraat met ongevraagd advies. ‘Een mens dat graag met andere mensen speelt.’ Iedereen is het er wel over eens: Rianne doet anders dan andere meisjes. Dus moet dat ‘andere’ uiteraard zo snel mogelijk worden benoemd.
8510.w2013.0.f3bbad3
Ondertussen is Anton op zoek naar een vervanger voor Juf Helma (Leny Breederveld) die – mocht u het gemist hebben - aan haar laatste schooljaar bezig is. De vrouwen willen graag een ‘echte’ man (nadrukkelijke close-up van Anton). Niet weer zo’n zeikwijf, maar een rolmodel voor alle arme jongens, die in dat onderwijs met alleen maar vrouwen toch wat hoognodige testosteron tekortkomen. Anton heeft zijn oog juist laten vallen op een jonge hinde, die volgens hem de perfecte uitstraling heeft die past bij een Klimopper.
8513.w2012.0.3a3eb8d
Wat maakt een jongetje, wat een meisje? Het is opnieuw een heet hangijzer dat Warringa en Ebbinge (tevens scenaristen van De Luizenmoeder) enthousiast met beide handen vastgrijpen, al zou je willen dat ze er zelfs nog wat verder op door waren gegaan. Misschien komt dat nog, gezien het voorproefje van volgende week aan het einde van de aflevering, waarin één van de vaders (Juf Ank: ‘De donkere papa’) van Rianne leest over De Prins en de Kikker.
Iets waar we zeker niet meer van hoeven te zien is directeur Anton, die in de wc’s naar plassende, volwassen vrouwen zit te luisteren – dat Anton moedwillig ook naar minderjarige meisjes zou luisteren is gelukkig zelfs voor De Luizenmoeder een brug te ver.
8511.w2016.0.9115b67
Het lijkt ook weer een stap terug na Antons bescheiden, positieve karakterontwikkeling aan het einde van seizoen één. (Anton is misschien wel een belabberde directeur, maar hij is wel 'onze' belabberde directeur). Nu lijkt Anton weer helemaal terug bij af, een treurig mannetje – met moeizame stoelgang – dat geilt op veel te jonge vrouwelijke sollicitanten. Hadden we zo’n scène in het eerste seizoen trouwens ook al niet gehad? Met een jonge sollicitante dan (niet met de moeizame stoelgang).
De Luizenmoeder S02, elke zondag een nieuwe aflevering op NPO 3, die vervolgens zeven dagen lang is terug te kijken op NPO Start.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!