Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De Kraak S01E01: geslaagd leentjebuur spelen bij Hollywood

  •  
08-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
De Kraak
De ambitie van deze Belgische Ocean’s Eleven is te prijzen, maar ondanks alle vrolijke bravoure zijn hackers netto toch minder spannend dan ouderwetse bankrovers.
Foto credit: Streamz
Er is niet beknibbeld op productiekosten bij de vrolijke achtdelige Vlaamse misdaadserie De Kraak. In de eerste aflevering komen de bendeleden waar het verhaal om draait samen op een spectaculaire locatie, namelijk een 'dinner in the sky'-restaurant. Het levert prachtige plaatjes op en is een van de vele bewijzen dat de makers er vooral niet de kantjes vanaf hebben gelopen.
De spil van het team is Alidor Van Praet (Gene Bervoets), een charismatische veteraan in het krakersvak die nog eenmaal de klus van zijn leven wil klaren. Als de bende slaagt, zijn ze na een avondje werk 350 miljoen euro rijker – wie wil dat nou niet? Alleen een wizzkid ontbreekt nog. Daarom benadert hij de jonge hacker Jeremy (Tijmen Govaerts) om de ploeg te helpen bij de monsterklus.
De Kraak speelt qua sfeer en aankleding flink leentjebuur bij de Ocean's Eleven -serie. De krakers bewegen zich doorlopend voort alsof er geen enkel relevant gevaar dreigt: het reciteren van droge grappen lijkt belangrijker te zijn dan het klaren van de klus. Om zich te bewijzen manipuleert Tijmen de Belgische missverkiezing en laat hij 'dat lelijke meisje met die vadsige enkels' winnen.
Ook de invloed van Netflix-hit La Casa de Papel is niet ver weg. De zelfgekozen dood van zijn vader na een hoop foute investeringen is de belangrijkste drijfveer voor Jeremy om mee te doen aan de klus. 'De wereld wordt gerund door het grote geld, zo'n 1 procent van de bevolking', bevestigt leider Alidor. 'Wij gaan niet stelen, wij herverdelen de poet alleen maar.'
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Het lukt het onbetwist ambitieuze De Kraak niet zijn illustere voorgangers te overtreffen - Gene Bervoets is een zeer charismatisch acteur, maar hij is geen George Clooney. Toch is het oneerlijk en onterecht om deze fijne Vlaamse misdaadreeks om die reden af te serveren – uiteindelijk zijn er maar heel weinig series die niet op de schouders van succesvolle voorbeelden staan. Het grootste probleem lijkt te zijn dat de dieven hun slag slaan in de digitale wereld. Al is hoofdrolspeler Tijmen Govaerts absoluut geen straf om naar te kijken, het observeren van mannen die op toetsenborden rammen blijft minder enerverend dan het kraken van – noem eens wat – de kluis van het Bellagio.
Voor Nederlanders vormt acteur Manuel Broekman trouwens een puike bonus. Hij weet fijn de juiste toon aan te slaan als het witte schaap van de groep, de aangenaam lompe Hollander Ivan.
De Kraak, vanaf 8 april 2022 op Veronica, waarbij de afleveringen na afloop ook steeds direct op Amazon Prime Video verschijnen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!