Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De 10 beste Halloweenfilms

  •  
30-10-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Get Out
Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod. Vandaag: films die je met Halloween moet zien.
De dagen worden korter. De nachten nemen het over van de dagen. Halloween komt steeds dichterbij: de Angelsaksische variant van onze viering van 11 november – die wordt gevierd op 31 oktober – is tegenwoordig immens populair, getuige de talloze feesten die de aankomende tijd in het teken staan van pompoenen en doodskoppen. Hieronder een aantal angstaanjagende films, waarvan sommigen een eerbetoon aan de (Amerikaanse) feestdag. Een fijne mix van klassiekers en nieuwer werk. Dat je trouwens ook Halloween (1978) zou kunnen gaan kijken, dat spreekt voor zich.
3483.w1024.0.9e9e026
(10) Pet Sematary (1989, Itunes/GooglePlay)
Alleen al fans van de New Yorkse Punkband The Ramones kunnen hun hart ophalen bij deze onvervalste culthit: hun swingende rocksong ‘Pet Sematary’ werd op verzoek van de makers van de film – een bewerking van Stephen Kings gelijknamige roman – geschreven en spreekt boekdelen: ‘ I don’t want to be buried in a Pet Sematary ’. Want wie wil er nu naast een dierenbegraafplaats wonen, of nog erger: begraven worden.
3484.w1024.0.6527a82
(9) Paranormal Activity (2009, Pathé Thuis/Itunes/GooglePlay)
Deze angstaanjagende film – waarin een echtpaar in hun slaapkamer de stuipen op het lijf wordt gejaagd – is exact de parel waar Amerikaanse filmstudio’s voortdurend naar op zoek zijn. Het regiedebuut van Oren Peli werd gemaakt voor een schamele 15.000 dollar en leverde maar liefst 193 miljoen dollar op. Zo zie je maar wat je kan klaarspelen met slechts een videocamera en wat improvisatie op de set.
3485.w1024.0.46a7d56
(8) Poltergeist (1982, Itunes/GooglePlay)
Nog zo’n portret van een bezeten woning. Wie herinnert zich niet de scène waarin de jonge telg van de Freeling-family, Carol Anne, wordt gehypnotiseerd door een behekste televisie. Saillant is trouwens dat hoewel Tobe Hooper (bekend van Texas Chainsaw Massacre) tekende voor de regie, producent en scenarist Steven Spielberg zich naar verluidt achter de schermen eveneens met de cast bemoeide.
3486.w1024.0.e1d1914
(7) Trick ‘r Treat (2007, GooglePlay/Itunes)
Vier los van elkaar staande, ijzingwekkende verhalen vinden plaats tijdens Halloween. Er is wel een gemene deler, in de vorm van een als vreemd wezen verkleed kind dat langs de deuren gaat. Dit mysterieuze vierluik werd omarmd door horrorfans overal ter wereld, en dat is terecht: dankzij topacteurs als Brian Cox en Anna Paquin kon de film uitgroeien tot – jawel daar is-ie weer – een culthit.
3488.w1024.0.469eaa7
(6) The Amyityville Horror (1979, Itunes)
We kunnen geen genoeg krijgen van demonen, geesten en andere kwaadwillende entiteiten die het leven van gezinnen ruïneren. In deze klassieker trekt een onlangs gehuwd echtpaar, vertolkt door acteurs James Brolin en Margot Kidder, in een (spook)huis waar een jaar eerder een massamoord heeft plaatsgevonden. Die gebeurtenis blijkt verraderlijke gevolgen te hebben.
3489.w1024.0.d5e91e5
(5) Edward Scissorhands (1990, Itunes/GooglePlay)
Tim Burton, de meester van de vervreemding, kan natuurlijk ook niet ontbreken in deze lijst. Zijn Edward Scissorhands is een van de meest treffende voorbeelden van een horrorverhaal gesitueerd in een tragikomische verhaalwereld. Alsook een van de meest luchtige films in deze lijst. Met een hoofdrol voor Johnny Depp die – toen hij dat nog met verve deed – een deerniswekkend personage neerzet. Met als resultaat een prachtige knipoog aan de gotiek.
3490.w1024.0.8782f42
(4) The Evil Dead (1981, Pathé Thuis/Itunes)
Het openingsshot van Sam Raimi’s doorbraakfilm werd door vele aspirant-filmmakers gekopieerd. De camera schuift in een herfstachtige setting bijna over de bladeren in een duister woud, terwijl de bosrijke omgeving zucht en kreunt. We zweven richting een eenzame blokhut waar Ash Williams (Bruce Campbell) en zijn gezelschap het zullen opnemen tegen het kwaad. Deze horrorfilm vormde de basis van een – in ieder geval in financieel opzicht – succesvolle trilogie.
3491.w1024.0.4c5e40a
(3) The Conjuring (Pathé Thuis/Ziggo Movies & Seris XL/Itunes/GooglePlay)
Het laatste bezeten huis is tevens het meest enge bouwwerk in deze lijst: wellicht omdat de nieuwe bewoners, de familie Warren, echte mensen zijn, van vlees en bloed. De film, die zich afspeelt in 1971 op het platteland van Harrisville, is geïnspireerd door getuigenissen van paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren. Regisseur James Wan – die ooit succesvol was met de eerste Saw-film (in 2004) – laat zien dat hij de horror-kneepjes van het vak kent.
3492.w1024.0.75795a9
(2) Ghost Busters (1984, Pathé Thuis)
Wie denkt aan Halloween, denkt aan geesten. Wie denkt aan geesten, denkt aan diegenen die ze verjagen: de Ghost Busters. Hoewel vorig jaar met recht een remake verscheen, waarin vrouwen het legendarische viertal vertolken, is deze door Ivan Reitman geregisseerde horrorkomedie een mustsee op Halloweenavond. Vanwege de geweldige cast (Bill Murray, Dan Aykroyd en Sigourney Wever) en vanwege het aanstekelijke nummer van Ray Parker Jr: I ain’t afraid of no ghost.
3493.w1024.0.efab800
(1) Get Out (2017, GooglePlay/KPN Presenteert/Itunes)
‘Get out’ is het advies dat menig wit personage op een gegeven moment zal worden toegeschreeuwd in de gemiddelde horrorfilm. Het is een verzoek of een bevel waar niettemin bijna nooit gehoor aan wordt gegeven. Regisseur Jordan Peele (de bekende komiek) draait in zijn vernuftige speelfilmdebuut eens de rollen om: nu speelt een zwarte man de hoofdrol in een horrorfilm die zich afspeelt in de bossen. Te midden van welvarende, witte mensmonsters moet hij een uitweg zien te vinden. Peele’s grandioze nieuwe benadering van het horrorgenre zal nog jarenlang dienen als belangwekkend studiemateriaal.
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!