Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Darkness: Those Who Kill S02E01: zelfde sfeer, nieuwe personages

  •  
17-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1659 keer bekeken
  •  
Darkness: Those Who Kill
Darkness is de tweede serie in de Deense reeks Those who kill. De toon is hetzelfde, maar de hoofdpersonages zijn nieuw. Net als het mysterie, uiteraard.
Foto credits: Viaplay
Een verdwenen tienermeisje - de doorgewinterde 'nordic noir'-kijker zal meteen met veel plezier denken aan het geniale eerste seizoen van oerserie The Killing. Maar daarna scheiden inhoudelijk al snel de wegen van Sarah Lund en de rechercheurs in de tweede reeks van Those Who Kill. Het succes van de eerste serie viel netto wat tegen; daardoor duurde het maar liefst acht jaar voordat dit vervolg in 2019 in Denemarken op de buis verscheen.
Waar Lund en haar partner al snel in een wirwar van mogelijke verdachten belandden, raakt het team van de impulsieve rechercheur Jan Michelsen (Kenneth M. Christensen) na een paar maanden door zijn aanwijzingen heen. Maar de verdwijning van een tweede meisje en de komst van de eigenwijze forensisch psycholoog Louise Bergstein (Natalie Madueño) geven het onderzoek een nieuwe impuls.
Darkness: Those Who Kill
Een wezenlijk verschil tussen Darkness en veel andere series is dat de dader voor de kijker vanaf de eerste aflevering in beeld is. De vraag is niet wie de psychopaat is, maar meer hoe het kat-en-muisspel zich gaat ontwikkelen en wat de drijfveren van de maniak zijn. Crimineel gedrag lijkt doorgaans te verklaren, bepleit de serie. Eén verkeerde afslag na een plank vol jeugdtrauma's kan een mensenleven van verschil maken - want ook onze helden hebben uiteraard, zoals dat hoort in Deense thrillers, een flink rugzakje aan bagage bij zich. Ook speelt gaandeweg de vraag op hoe ver de good guys mogen gaan om de bad guys in de kraag te vatten - hoe ver mogen grenzen worden opgerekt als er mogelijk levens op het spel staan?
Those Who Kill S02
Darkness is uiteindelijk een prima verzorgde, vaardig gemaakte, (net) bovenmodale thriller waar de Scandinavische landen patent op lijken te hebben. De tweede reeks deed het overigens beter dan de eerste serie Those Who Kill. Al in 2021 verscheen een derde seizoen , wederom met de doortastende Bergstein in de hoofdrol. Deze is nu in zijn geheel te zien op NPO Plus. Ook maakte SBS een paar jaar terug een Nederlandse remake, De Jacht , al kwam deze nooit verder dan één seizoen.
Darkness: Those who kill S2, vanaf 18 maart 2022 op Canvas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!