Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Dancing Queens: tenenkrommend en clichématig

  •  
03-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
Dancing Queens
Zweeds drama over een twintiger met dansaspiraties valt in de categorie ultrasentimentele edelkitsch.
Het Zweedse Dancing Queens is zo’n film waarbij je vanaf de openingsscène weet: het komt allemaal goed. Dat ligt bijvoorbeeld aan de sprookjesachtige maar bemoedigende orkestmuziek die weerklinkt onder beelden van de plaats van handeling van het drama: de idyllische woonplaats van de hoofdpersoon Dylan Pettersson (Molly Nutley). Dylan woont op een Zweeds eilandje waar doorgaans niets gebeurt. En ver schoppen de mensen die hier vandaan komen het niet: een baan als visser of verkoper van toeristische parafernalia lijkt het hoogst haalbare. De 23-jarige Dylan heeft evenwel grotere ambities: ze wil een succesvol danser worden.
Maar haar moeder is onlangs overleden, waardoor ze haar droom heeft opgegeven. Gelukkig praat haar oma haar moed in. En haar pupillen – ze geeft dansles op het eiland – inspireren haar eveneens. Het oogt allemaal cliché, zeker wanneer de jonge twintiger na een lange dag haar verdriet weg danst voor de spiegel in de dansstudio, nadat ze eerst demonstratief de helft van haar outfit heeft uitgetrokken. Of wanneer ze aan het begin van de film in een tenenkrommende scène I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me) van Whitney Houston zingt – opzichtiger wordt het niet.
Dancing Queens
Voor de auditie voor een prestigieuze dansopleiding komt Dylan helaas een maand te laat, waardoor ze een andere manier moet vinden om haar droom na te jagen. Een groep drag queens die nog een choreograaf zoeken biedt soelaas. Dylan kan ze de kneepjes van het vak leren én zelf haar toekomst eens goed op een rijtje zetten.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Dancing Queens
Dancing Queens valt in de categorie ultrasentimentele edelkitsch die nalaat de kijker uit de dagen; te prikkelen. Het is onuitstaanbare feelgoodcinema waarin dromen in vervulling behoren te gaan. De film is als een diner bij een fastfoodtent: het smaakt voor even lekker, maar draagt niet bij aan je algehele gezondheid.
Dancing Queens, vanaf 3 juni 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!