Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Dalgliesh S02E01-03: moord is nog steeds een serieuze zaak

  •  
01-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
520 keer bekeken
  •  
Dalgliesh

© Acorn TV / Channel 5

Er wordt in Dalgliesh op een ouderwetse manier speurwerk verricht en de kijker kan lekker zelf meezoeken naar de dader in het woud aan verdachten.

De doorstart van de avonturen van hoofdinspecteur Adam Dalgliesh (toneelacteur Bertie Carvel) op televisie was vorig jaar ouderwets op een goede manier. De verhalen van schrijfster P.D. James – die een kwart eeuw geleden ook al zijn verfilmd - spelen zich af in het met veel oog voor detail gereconstrueerde Engeland van de jaren zeventig. Maar de sfeer was, conform de trend in detectiveland de afgelopen jaren, vooral grimmig. Alsof Dalgliesh niet op het Britse platteland maar in een 'Nordic Noir' rondliep.

Dalgliesh heeft na het verlies van zijn vrouw door complicaties op het kraambed ook weinig anders dan zijn werk. Het aangaan van relaties is iets dat hij niet meer wil en kan. Daarom bijt de bedachtzame rechercheur zich vol overgave vast in de moorden die hij en zijn partner, de jongere brigadier Kate Miskin (Carlyss Peer), op hun bordje krijgen. Er is geen ruimte voor ruis of komische intermezzo's: het oplossen van misdrijven is een serieuze aangelegenheid die alle aandacht verdient.

Dalgliesh_S02_E02____New_Pictures___All3Media_International__15_

© New Pictures / All3Media International

In de eerste twee afleveringen van de tweede reeks gaat het om de moord op de baas van een forensisch laboratorium. Iedereen in het dorp lijkt een motief te hebben en de gelegenheid: van zijn lesbische nichtje dat hij net had onterfd tot de schuchtere student die hij in zijn stagerapport net de grond in had geschreven. Haat en nijd lijken hoogtij te vieren binnen de gesloten gemeenschap. Of heeft de zaak toch te maken met het lijk van een schijnbaar mishandelde vrouw die de week daarvoor bij een kalkgroeve is gevonden? Dalgliesh pelt de zaak af alsof het een ui is, waarbij elke keer weer nieuwe lagen verschijnen.

Dalgliesh_S02_E03____New_Pictures___A3MI__6_

© New Pictures / All3Media International

Het is een hoopvolle gedachte dat de literaire schatkamer van P.D. James voorlopig nog niet is uitgeput; in totaal schreef zij veertien romans rond haar sombere speurder. Dat betekent gelukkig dat we na deze reeks nog zeker twee of drie seizoenen kunnen verwachten.

Dalgliesh S02, vanaf zaterdag 2 september 2023 wekelijks op NPO 2 en tevens in zijn geheel op NPO Plus.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!