Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Cunk on Earth S01E01: gimmick verveelt snel

  •  
30-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
891 keer bekeken
  •  
Cunk on Earth
Nieuw project van Charlie Brooker (Black Mirror) is een satirische (en weinig geslaagde) knipoog naar geschiedenisdocumentaires.
Foto credits: Netflix / BBC
De laatste jaren was scenarist en komiek Charlie Brooker meer trefzeker met zijn sciencefictionserie Black Mirror (2011-) en met de animatieserie Cat Burglar (2022-) dan met onvervalste komedie. Zo verschenen van zijn hand bij Netflix de abominabele eindejaarsoverzichten Death to 2020 en Death to 2021. Shows die eigenlijk een aaneenschakeling zijn van flauwe grappen. De mockumentary Cunk on Earth is van datzelfde laken een pak. Komiek Diane Morgan doet zich voor als nitwit Philomena Cunk, in een serie waarin ze academici aan de tand voelt en de kijker deelgenoot maakt van de geschiedenis van de mensheid.
Deadpan humor , wordt dat wel genoemd. Met een strak gezicht stompzinnige observaties ventileren en kijken wat, in het geval van Cunk, de wetenschapper tegenover haar ervan zal zeggen. Grappig genoeg reageren deze ‘ clevernauts ’ sportief en blijven ze in hun rol. Zelfs als Cunk aan het einde van de eerste aflevering aan een expert vraagt of de Romeinen ‘het anus bleken hebben uitgevonden’. Misschien zegt dat ook wel wat over de enthousiaste bereidwilligheid waarmee historici en archeologen graag hun vak willen uitleggen aan leken. En bovendien: ze begrijpen al snel de satirische invalshoek van Cunk on Earth.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Cunk on Earth
En er zitten goede grappen tussen, zoals deze over een bekende Griekse (of toch Turkse?) uitvinding: ‘Cultuur in termen van yoghurt.’ Of een grap over Roman Polanski (de filmmaker) als een van de laatste roemruchte Romeinen. Maar er zitten meer missers tussen, zoals ‘ik heb het over het land Griekenland en niet de musical’ of een gelijkenis tussen hiërogliefen en emoji’s. En ondanks de grappen leunt de mockumentaryreeks op een gimmick die al snel gaat vervelen: Cunk en haar shenanigans ; geintjes. Het wordt al snel meer van hetzelfde en provocatief is Cunk on Earth geenszins (grappen over Pompeï, stoffelijke overschotten en masturbatie zijn bovendien ook al bijna archaïsch).
Cunk on Earth S01, vanaf 31 januari 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!