Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

CSI Vegas S01: vertrouwde formule met vers bloed en nieuwe energie

  •  
23-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
304 keer bekeken
  •  
CSI: Vegas
De koek leek écht op toen men in 2015 de stekker uit Crime Scene Investigation trok, maar na zes jaar is de serie terug – en de formule werkt nog steeds uitstekend.
Foto credit: CBS
Wat voelt het vertrouwd om na een pauze van ruim zes jaar weer Who are you van The Who te horen, het nummer waarmee tussen 2000 en 2015 in totaal 337 afleveringen van Crime Scene Investigation begonnen. De beelden van de straten van Las Vegas - het eigentijdse Sodom en Gomorra - flitsen weer langs, het lettertype is bekend. En hoewel veel cast is gewisseld, keren een paar prominente vrienden van vroeger terug: William Petersen als Gilbert Grissom en Jorja Fox als zijn zakelijke partner én levenspartner Sarah Sidle.
CSI was zeker in de begindagen een ongekende kijkcijferhit. De afleveringen waren ouderwetse whodunnits, maar dan met speurneuzen die onwaarschijnlijke coole trucs en gadgets tot hun beschikking hadden. DNA-onderzoek was nog relatief nieuw. En al viel er veel op de serie aan te merken – wetenschappers op hoge hakken?! – de serie wist miljoenen fans jarenlang aan de buis gekluisterd te houden. Het CSI-imperium werd uitgebouwd met diverse spin-offs – het frivole Miami, het grimmige New York – tot de kijkers er na vijftien seizoenen en diverse castwissels toch genoeg van hadden.
Het ontroert bijna hoe weinig er aan de formule is veranderd. Er zijn moorden, er zijn (nieuwe) lab-rats. Er is een nieuwe chef, de pittige Maxine Roby (Paula Newsome), en er zijn leuke bijpersonages die net genoeg reliëf krijgen om je snel aan ze te hechten, zoals excentrieke nieuwe lijkschouwer Hugo Ramirez (Mel Rodriguez). De montage is flitsend, de moorden bloederig. En met tien afleveringen is de serie aangenaam compact.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Het blijkt bovendien een zeer slimme zet om, net als in de betere oude seizoenen, de losse zaken bij elkaar te rapen door een groot overkoepelend mysterie. Het is – uiteraard – iets wat het voortbestaan van het laboratorium op het spel kan zetten, en veel oude onderzoeken als corrupt zou kunnen labelen. Gaat het Grissom en Sidle lukken de race tegen de klok te winnen?
De pauze en het verse bloed, ook áchter de camera, hebben CSI: Vegas - zoals het nu heet - erg goed gedaan. Ja, we kennen het stramien wel. Maar veel plots zijn inventief tot (soms) geniaal, en er zijn in zes jaar tijd veel nieuwe gadgets bij gekomen. En bovenal stemt het bijna onverklaarbaar blij om idolen met wie je een decennium lang hebt meegeleefd weer even op de koffie te krijgen. Het is wel de vraag of er nieuwe zieltjes worden gewonnen met deze doorstart. Maar de verstokte liefhebbers kunnen het nieuws dat er binnenkort en tweede reeks wordt gedraaid slechts juichend ontvangen.
 
CSI: Vegas S1, vanaf 10 april 2022 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!