Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Cruel Summer S01E01-02: spannende puzzel

  •  
05-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Cruel Summer
De combinatie van een uitdagende kijkervaring en een beklijvend coming-of-age-verhaal werkt verfrissend.
In het Texaanse dorpje Skylin raakt de populaire tiener Kate (Olivia Holt) in de zomer van 1993 vermist. Tijdens een soireetje georganiseerd door de ouders uit de gemeenschap wordt er gesuggereerd dat Jeanette (Chiara Aurelia) zou weten waar Kate zich bevindt. Een jaar later heeft de nerdy Jeanette Kate’s plaats ingenomen, en zelfs Kate’s vriendje Jamie (Froy Gutierrez) voor zich gewonnen. Totdat Kate ineens weer opduikt: ze zou ontvoerd zijn geweest door de nieuwe conrector van haar school, ene Martin Harris (Lee Smith). Die zou bij Kate’s bevrijding om het leven zijn gekomen. Nog een jaar later blijkt een en ander ietsjes anders te liggen.
Cruel Summer opent al met het bericht dat het verhaal zich afspeelt rondom 26 juni 1993, 1994 en 1995. Goed opletten dus. Showrunner Bert V. Royal springt van de hak op de tak en laat het ene jaar vakkundig in het andere overlopen. Royal speelt tegelijk met de perceptie van de jonge vrouw: is Kate het traditionele slachtoffer in horrorfilms dat haar miserabele lot te danken heeft aan haar promiscue gedrag – en aan het feit dat ze blond is? Is Jeanette een knipoog naar de zogeheten ‘final girl’, de bedachtzame tienermeid die telkens uit handen van de dader weet te blijven?
Cruel Summer
Dat de rollen ditmaal omgedraaid zijn is min of meer een overstatement, maar Royal laat wel heel duidelijk zien dat de verschillen tussen de twee archetypes – de blonde bimbo en de nerd – eigenlijk helemaal niet zo groot zijn; marginaal in sommige opzichten. In een drama dat wordt gepresenteerd als ‘onconventioneel’, gesitueerd in de begintijd van het internet – waar obscure chatrooms opdoemen. Het onconventionele – en zo uniek is het ook weer niet - is evenwel vooral het feit dat je ook als kijker begint te puzzelen in je hoofd, terwijl je gebeurtenissen uit specifieke jaren in je gedachten jongleert.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Cruel Summer
Die combinatie, van een uitdagende kijkervaring en een beklijvend coming-of-age-verhaal, werkt niettemin verfrissend. Waarmee Cruel Summer zich mag scharen in een klein gezelschap van succesvolle tienerhorror.
Cruel Summer S01, vanaf 6 augustus 2021 bij Amazon Prime Video
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!