Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Control Z S01E01-02: nog lang geen Veronica Mars

  •  
23-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Control Z
Scholiere Sofía is een buitenbeentje, maar daardoor wel heel opmerkzaam. Wanneer een anonieme hacker haar klasgenoten begint te chanteren, gaat ze op onderzoek uit.
Sofía (Ana Valeria Becerril) is op school een buitenbeentje. Iedereen blijft bij haar uit de buurt sinds haar vader verongelukte en zij zelf na een zelfmoordpoging een jaar werd opgenomen. Sofía vindt het allemaal wel best. Het komt uiteindelijk ook goed uit dat al haar geheimen al bij iedereen bekend zijn, wanneer een anonieme hacker onder de twitternaam @_allyoursecrets al haar klasgenoten begint te chanteren. Aan haar valt immers weinig eer te behalen.
Het duurt dan ook niet lang voordat Raúl (Yankel Stevan), een van haar klasgenoten, Sofía’s hulp inroept om de dader te vinden, voordat deze nog meer schade aanricht. Sofía is, naast een einzelgänger, namelijk ook heel observant. ‘Jij merkt dingen op die anderen niet zien.’
Control Z
Een vergelijking trekken met Veronica Mars ligt bij de Mexicaanse serie Control Z voor de hand – ook Sofía heeft haar eigen persoonlijke Wallace/Watson-sidekick in de vorm van nieuwkomer Javier (Michael Ronda) – zelfs al is Sofía zelf, in tegenstelling tot Veronica (Kristen Bell), nooit populair geweest. Ook zijn haar detective-skills toch net iets minder imposant dan de serie ons wil doen geloven. Sofía heeft het soort observatievermogen dat tegenwoordig standaard is bij (amateur)speurneuzen: ze kijkt ergens naar, en de camera zoomt er zo dicht mogelijk op in. Maar Sofía komt daarbij nog niet veel verder dan de meest voor de hand liggende deducties. Camera registreert witte puntjes in iemands haar. Sofía: 'Je hebt roos!' Camera ontwaart een gebruinde huid. Sofía’s meesterlijke deductie: 'Je bent veel buiten!'
Biedt dit ene centrale mysterie voldoende stof voor één heel seizoen? Gezien de snelheid waarmee de dader door alle geheimen heen gaat valt dit te betwijfelen. En of Sofía’s medeklasgenootjes straks echt meer blijken te zijn dan hun stereotypes - de pestkop (Patricio Gallardo) en zijn slachtoffer (Luis Curiel), de rijke jongen (Stevan), de nuffige streber (Macarena García)? Ook daar zou ik niet te lang op wachten.
Control Z S01, vanaf 22 mei 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!