Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Connected S01E01-02: eigenzinnig en informatief

  •  
04-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Connected
Een educatieve documentairereeks met een enthousiaste maar excentrieke presentator die de onderlinge banden over de hele wereld onderzoekt.
Waar we ook leven in de wereld, we zijn allemaal met elkaar verbonden door dezelfde fundamentele lijnen uit de wetenschap en natuur. Tenminste, dat is de essentiële onderliggende boodschap die naar voren komt in de zesdelige documentairereeks Connected: The Hidden Science of Everything.
Presentator Latif Nasser werkt als hoofd research voor de populaire WNYC-podcast Radiolab, en hij heeft een doctoraat in de geschiedenis van de wetenschap. Voor de wetenschappelijke podcast heeft Nasser al verschillende fascinerende verhalen behandeld - zoals die van een gevangene uit Guantánamo Bay die zijn naam deelt. Als presentator neemt hij de kijker in de documentaire mee om de verrassende manieren te ontdekken waarop mensen met elkaar, de wereld en het universum als geheel verbonden zijn.
Connected
Iedere aflevering heeft een thema van één woord – van poep, stof tot kernbommen -  waarin Nasser op een reis rond de wereld gaat, waarbij hij het onderzoek onderweg bespreekt met verschillende experts. De stroom aan informatie wordt afgewisseld met geanimeerde beelden. Nasser slaagt er deels in om middels zijn grenzeloze enthousiasme voor verkenning de kijker mee te nemen op ontdekkingsreis – al zal zijn enthousiasmerende werkwijze niet iedereen aanspreken.
Connected
De eerste aflevering duikt meteen in een zwaarder onderwerp: surveillance. Nasser laat zien dat toezicht – zowel positief als negatief – van uiterst belang is voor het bestaan van alle levende wezens. In Delaware volgt Nasser vogels die via GPS worden gevolgd omdat hun migratiepatronen orkanen voorspellen, in Schotland ziet hij hoe varkens worden gebruikt om software voor gezichtsherkenning te ontwikkelen, en in Parijs laat hij zien hoe Tinder een geheime score heeft en praat met andere apps.
Er zit veel informatie gepropt in elke aflevering, maar Nasser weet het in de eerste afleveringen fris te houden door op een doordachte manier van onderwerpen te wisselen. Overigens richt de documentairereeks zich niet alleen op de mooie vondsten van wetenschap en innovatie – zie de gevolgen van inbreukmakende technologie in de eerste aflevering. Met andere woorden: Nasser schuwt niet om – op een luchtige manier – de negatieve implicaties van grote wetenschappelijke ontdekkingen te bespreken.
Connected
De aangestipte onderwerpen in Connected zijn bijna voor iedereen boeiend – of je nu een liefhebber van de wetenschap bent of een keer iets anders wilt bingen.
Connected S01, vanaf 2 augustus 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!