Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Come From Away: onvervalste musicalhit

  •  
10-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Come From Away
Theatervoorstelling over een Canadees dorpje dat tijdens 9/11 vliegtuigpassagiers opvangt is hartverwarmend en zeer knap gemaakt.
Na Disney+ ( Hamilton ) heeft ook Apple TV+ een onvervalste musicalhit met de verfilming van de Broadwaymusical Come From Away. 20 jaar na de aanslagen op 11 september 2001 blikt de theatervoorstelling - die logischerwijs al een succes was in New York – terug op een bijzondere episode: in het Canadese dorpje Gander, gelegen in Newfoundland, landden toen 38 vluchten in verband met de plotselinge sluiting van het luchtruim. Dus moesten de dorpelingen duizenden passagiers opvangen. Een flinke beproeving. Maar dankzij de gemeenschapszin en het doorzettingsvermogen van de Newfoundlanders werd iedereen voorzien van bed, bad en brood.
Come From Away is wat dat betreft geen typische musical. Zo’n 30 acteurs spelen een keur aan rollen en representeren eveneens de gemeenschap in Gander. Er zijn geen hoofdrolspelers. Iedereen draagt zijn steentje bij. Het is een mooie diverse groep met een gemene deler: vrijwel allemaal spreken ze het prachtige Canadese dialect dat geworteld is in de Ierse afkomst van veel Newfoundlanders (denk aan Trailer Park Boys). In veel van de schitterende zangnummers weerklinkt dan ook een Ierse ondertoon die uitstekend past bij het uitzonderlijke verhaal.
Come From Away
Ooit was Gander de grootste luchthaven van de wereld, toen vliegtuigen daar na de overtocht over de Atlantische Oceaan bij moesten tanken. The Beatles landden er, evenals Albert Einstein en Muhammad Ali. 11 september 2001 was in die zin, naast de onmiskenbare tragiek, ook een reis terug in de tijd voor de mensen uit het dorp: ineens landde het ene na het andere vliegtuig. Er was weer leven in de brouwerij. Het ensemble acteert deze opleving met verve, en in een moordend tempo. Lof ook voor de belichting, want in ruim anderhalf uur tijd moet de lichtconfiguratie honderden keren worden bijgesteld.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Come From Away
In die zin is Come From Away, net als Hamilton, een goede reden om eens een musicalverfilming te gaan zien. Óók als je daar geen liefhebber van bent. Omdat Come From Away meer is dan uitsluitend vermaak. De voorstelling laat zien dat mensen in tijden van crisis er ook voor elkaar kunnen zijn, in plaats van elkaar met argusogen te bezien. Misschien is die boodschap cliché, maar hij ontroert niettemin.
Come From Away, vanaf 10 september 2021 op Apple TV+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!