Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Column: Wat als...?

  •  
17-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
What If...?
Met de animatieserie What If…? betreedt Marvel het fanfictie toneel.
Ik ben inmiddels wel een beetje Marvel -moe. Toch heb ik de eerste aflevering van de animatieserie What If…? met plezier gekeken. In zekere zin borduurt de serie voort op het einde van het eerste seizoen van Loki , waarin onze titelheld (de vrouwenvariant, gespeeld door Sophia Di Martino, niet Tom Hiddleston) met haar acties het Multiversum heeft opengegooid. Meerdere parallelle werelden betekent immers ook meerdere mogelijke verhaallijnen.
What If...?
Want wat, zo vraagt de eerste aflevering van What If…? zich hardop af, als Peggy Carter (stem van Hayley Atwell) en niet Steve Rogers (Josh Keaton) de allereerste Avenger was? Atwell, die in haar ernstig gekortwiekte eigen serie, Agent Carter , al liet zien dat Peggy ook zonder superkrachten alle mannen de baas is, heeft duidelijk veel lol als superheld Captain Britain. Misschien zelfs wel meer dan de rechtsschapen Captain America zoals deze door Chris Evans in de films werd neergezet. Toch wordt de jaren-veertig-tijdsgeest niet vergeten. Zelfs met bovenmenselijke krachten staat kolonel Flynn (Bradley Whitford) niet te trappelen om een vrouw in te zetten. Heldhaftige missies zijn immers mannenwerk!
What If...?
Iedere episode vertelt een ander verhaal. Aflevering twee onderzoekt wat er gebeurd zou zijn als T’Challa (het laatste optreden van Chadwick Boseman) en niet Peter Quill (Chris Pratt) was geadopteerd door Yondu (Michael Rooker) en zo zou uitgroeien tot Star-Lord (in plaats van Black Panther ). De seizoenstrailer belooft zelfs nog een zombie Iron Man en een zombie Captain America.
Deze creatieve gedachte-experimenten geven een leuke draai aan – en aanvulling op - het reeds bestaande Marvel-canon. Maar in feite doet Marvel nu precies, zij het met ietsje betere hulpmiddelen, wat duizenden fans al veel langer op eigen houtje doen: het creëren van fanfictie. Fans doen niet anders dan fantaseren over hoe het ook had kunnen gaan.
What If...?
Vorig jaar dompelde ik mezelf voor een artikel in de VARAgids onder in de wondere wereld van de Harry Potter-fanfictie. Op fanfiction.net, een van de grootste websites voor fanfiction, staat de Harry Potter-boekenserie met ruim 836.000 geschreven contributies al vele jaren ongenaakbaar bovenaan (de Twilight-serie, op plek twee, heeft er een ‘schamele’ 221.000). De kwaliteit varieert, evenals de beoogde doelgroep (van alle leeftijden tot ‘M’ voor mature – denk: die aparte afdeling in een videotheek). Veel fanfictie gaat over koppels. Uiteraard Harry en Hermelien (‘Harmony’), maar ook Draco en Harry (‘Drarry’). Mocht je je vervelen, ga dan eens op zoek naar ‘Drapple’ (doelgroep: M). Maar sommige fans vermaken zich ook met verregaande dagdromen zoals bij What If…? Want wat als Hermelien aan het begin van haar schooltijd niet werd ingedeeld bij Harry en Ron in Griffoendor, maar bij Draco in Zwadderich?
What If...?
Ook de Avengers-filmfranchise is populair fanfictie-materiaal, al vallen de vijftigduizend schrijfsels natuurlijk in het niet bij die van Harry Potter. Maar wie weet, misschien dat What If…? nieuwe schrijvers inspireert… Eén ding heeft de serie bij mij wel bewerkstelligd: voor het eerst in tijden maakt het me benieuwd naar wat Marvel nog meer te vertellen heeft.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!