Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Column: Game of Thrones, The Lord of the Rings en Peak TV

  •  
05-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
House of the Dragon
Twee grote prequels gaan aankomend najaar de strijd met elkaar aan – is dat iets om blij van te worden?
Foto credits: WarnerMedia
Twee grote televisietitels, House of the Dragon (HBO Max) en The Lord of the Rings: The Rings of Power (Amazon), gaan dit jaar vrij dicht op elkaar in première. De prequel van Game of Thrones is te zien vanaf 22 augustus en de prequel van de Lord of the Rings -saga vanaf 2 september. Dat zal vast niet zonder reden zijn: de strijd in streamingland wordt opgevoerd. Zal dit uiteindelijk resulteren in een gevalletje ‘als twee honden vechten om een been dan loopt de derde (Netflix wellicht?) ermee heen’? Want als deze nieuwe titels fiasco’s blijken, dan hebben HBO Max en Amazon een evident probleem.
Veel televisiedrama’s moeten het toch hebben van mond-tot-mondreclame en televisiekijkers kunnen keihard zijn in hun kritiek. Hoewel House of the Dragon en The Lord of the Rings: The Rings of Power voor menig kijker nu al tot de verbeelding spreken. Saillant is ook dat de een bestaat bij gratie van de ander. Zonder The Lord of the Rings was Game of Thrones geen succes geworden – en zonder Game of Thrones al die historische actiedrama’s zoals Vikings evenmin. We zijn, kortom, ontvankelijker geworden voor fantasy. En dat is goeddeels te danken aan Peter Jackson, de man achter de drie The Lord of the Rings -verfilmingen.
House of the Dragon
De vraag is echter: snakken we naar meer? Je ziet bijvoorbeeld bij Marvel-titels dat de honger van de kijker nog niet gestild is. Dus is het logisch dat de stripboekgigant aan zijn universum blijft timmeren. Maar hebben we behoefte aan meer Game of Thrones ? De reeks eindigde met een abominabel achtste seizoen; veel fans zullen in die zin nog een nare bijsmaak proeven. En de eerste beelden van The Lord of the Rings: The Rings of Power zien er eerder potsierlijk en gekunsteld uit dan imposant. Ik houd wat dat betreft mijn hart vast. Zal deze clash het hoogtepunt worden van ‘Peak TV’? Of een grote flater?
Peak TV is een term die televisiejournalisten graag bezigen. We zouden nu in het hoogtepunt van het televisietijdperk leven. Met een rijk aanbod aan televisieseries, te zien bij een keur aan streamingdiensten. En dat is ook wel zo: nog nooit werden er zoveel televisieseries geproduceerd. Het aanbod is meer divers, en ook obscuurdere titels kunnen nu eenvoudiger worden gemaakt. In dat licht, ten aanzien van die fragmentatie van dat aanbod, vind ik het wel opmerkelijk dat Amazon en HBO Max nu kiezen voor peperdure prequels. Dat mag je in mijn beleving eigenlijk niet beschouwen als een ‘hoogtepunt’.
House of the Dragon
Misschien wel omdat de kans op meer van hetzelfde zeer groot is. En ik zie liever iets oorspronkelijks, iets fris, iets sprankelends. Maar misschien is de kijker intussen zodanig geconditioneerd dat hij zijn televisie afstemt op herkenbaarheid. Game of Thrones ? Dat ken ik. The Lord of the Rings ? Dat ken ik. Hierdoor worden we wel wereldvreemd met z’n allen. Soms droom ik dan ook van een wereld zonder prequels en spin-offs; zonder franchises. Ik wil dan uitschreeuwen dat ik iets nieuws wil, iets anders. Dat mag best fantasy zijn, maar dan over iets anders in plaats van over ringen en tronen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!