Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Column: Emily, Ted en top tv

  •  
23-12-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Ted Lasso
Het doorspitten van eindejaarslijstjes is een leuke, maar ook enigszins frustrerende exercitie. Maar soms ontdek je titels waar je anders zo aan voorbij was gegaan.
Ik kijk altijd graag naar de lijstjes van beste televisieseries van het jaar, zelfs al is het vaak – zeker bij de lijstjes van onze Amerikaanse collega’s – een frustrerende exercitie. Veel series die bij hen hoog eindigen – denk aan What We Do in the Shadows , The Good Lord Bird (Ethan Hawke!) en Schitt’s Creek - zijn in Nederland gewoon niet on-demand te zien, of dan weer alleen te vinden bij een obscure aanbieder waarvan het maandelijkse prijskaartje nog lang niet in verhouding staat tot wat je ervoor terug krijgt (ik heb het over jou StarzPlay met Hulu-series The Great, High Fidelity en Ramy!).
Better Call Saul S05
Ook topseries die al een tijdje lopen, maar waarvan ik nog nooit een aflevering heb gezien vallen al snel af. Heel mooi dat Better Call Saul zich met zijn vijfde seizoen weer weet te overtreffen, maar als je vanaf nul moet beginnen voelt dat al snel als een onoverkomelijk karwei. Maar ook de ijzersterke serie I May Destroy You , die bij veel recensenten in de top 3 eindigde en hier in Nederland te zien is bij Ziggo, waarin maakster en actrice Michaela Coel haar eigen ervaringen als slachtoffer van verkrachting als springplank gebruikte, is er waarschijnlijk niet direct eentje waar ik deze kerst even lekker voor ga zitten.
I May Destroy You
Maar zo nu en dan zitten er toch titels tussen waar je anders zo aan voorbij was gegaan. Zo had ik zelf nooit afgestemd op de komedieserie Ted Lasso, te zien op Apple TV+, over de joviale Amerikaanse rugbycoach met borstelsnor Ted Lasso (Jason Sudeikis), die door de eigenaresse van een Britse voetbalclub (Hannah Waddingham, non Septa Unella – ‘Shame!’ – in Game of Thrones) wordt ingehuurd als voetbalcoach. Dat hij, als rugby/American footballcoach niets weet van deze vorm van voetbal, is voor eigenaresse Rebecca juist het punt. Ze wil haar overspelige ex Rupert (een heerlijke wanstaltige Anthony Head – Giles in Buffy the Vampire Slayer) het enige afnemen waar hij wel ooit echt van gehouden heeft: zijn voetbalclub.
Ted Lasso
Mijn collega Omar Larabi was minder te spreken over de serie. En ik snap het. Op het eerste gezicht heeft het ook wel erg veel weg van de nummer 1 hate-watch van 2020: Emily in Paris (waarin Paris ook niet op z’n Engels, maar op z’n Frans uitgesproken dient te worden, zodat het rijmt op Emily). Ook het Amerikaanse marketingmeisje Emily (Lily Collins) heeft van tevoren weinig moeite gedaan zich te verdiepen in de rijke cultuur waar ze even later in terechtkomt. Ze kent niet eens de taal.
Emily in Paris
Toch zit er een wereld van verschil tussen Emily en Ted. Toegegeven, in zijn allereerste persconferentie geeft Ted grif toe dat hij geen bal weet van de edele Engelse voetbalsport, waar een duel uit twee helften bestaat en je ook gelijk kan spelen. Maar waar bij Emily in Paris uiteindelijk iedereen buigt voor de superieure sociale media skills van Emily – ze is immers Amerikaans, dus praktisch perfect – weet Ted dat hij zich dubbel zo hard zal moeten bewijzen, juist omdat hij Amerikaans is. Misschien nog belangrijker: hij is meer dan bereid om dingen te leren. (Daarin is deze Ted toch ook essentieel anders dan het Coach Lasso-personage dat Sudeikis in 2013 in de reclamespotjes voor NBC Sports speelde.)
Zijn levensmotto haalde Ted dan ook uit een quote van de Amerikaanse dichter Walt Whitman, zo vertelt hij tijdens een potje darts in een van de latere afleveringen: ‘Wees nieuwsgierig, niet vooringenomen’ (Be curious, not judgemental). Omdat iedereen bij hem van tevoren zijn oordeel al klaar had, werd hij door iedereen onderschat. Tegelijkertijd laten de mensen die Ted tegenkomt, juist door zijn eigen open- en nieuwsgierigheid, zelf ook zien dat ze meer zijn dan hun eerste indrukken. Nou ja, behalve Rupert dan.
Ted Lasso
Niet alleen werkt Teds positieve en bescheiden instelling aanstekelijk; zijn personage is de antithese van een zekere Amerikaanse opperbevelhebber die nog nooit in zijn leven nieuwsgierig is geweest naar de belevingswereld van iemand anders, laat staan dat hij blondies voor ze bakt.
Ted Lasso
Het maakt van Ted Lasso perfect kijkvoer voor deze kerst. En I May Destroy You haal ik in het nieuwe jaar snel in!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!