de Lagarde

Cold Feet S09E01-02: opnieuw afscheid nemen van Britse huisvrienden

  •  
04-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
Cold Feet
Het niveau blijft onverminderd hoog, al is het goed dat de serie na dit seizoen weer een pauze neemt.
Er zijn weinig series die een periode van ruim twintig jaar en negen seizoenen omvatten. Het Britse Cold Feet behaalde dit jaar deze mijlpaal. Het niveau blijft onverminderd hoog, al is het goed dat de serie na dit seizoen weer een pauze neemt.
'Never change a winning team'. Afgezien van het voor veel fans nog steeds lastig te vermurwen afscheid van Rachel is er de afgelopen negen seizoenen niet veel veranderd aan de main cast van de Britse hit Cold Feet. Hoofdpersonage Adam (James Nesbitt) en zijn vrienden Karen, Jenny, Pete en David proberen zich nog steeds zo goed en zo kwaad als het gaat staande te houden in het leven.
De voorgeschiedenis van Cold Feet blijft opmerkelijk: de serie maakte vier jaar terug opeens een doorstart nadat in 2003 seizoen vijf het definitieve afscheid van onze Britse huisvrienden leek. Het was gelukkig geen luie reboot; het feit dat de hoofdpersonages ouder waren geworden, bood veel stof voor nieuw drama.
Waar veel sitcoms vooral werken omdat er jarenlang relatief weinig verandert aan de gegeven situatie, waren de antihelden uit Manchester daadwerkelijk doorgegroeid in het leven. Het waren geen vitale 'thirty-somethings' meer, maar vijftigplussers die vrede proberen te krijgen met het feit dat zij merkbaar ouder worden in een snel veranderende wereld. In seizoen negen worstelt Jenny met de gevolgen van haar kankerbehandeling, terwijl de relatie tussen Karen en Adam de verhoudingen in de groep op scherp zet. Bovendien worstelt Adam op zijn werk met een onbedoelde #MeToo-situatie.
De serie neigt af en toe te gaan kabbelen en zelfs wat voorspelbaar te worden. Maar tegelijkertijd blijkt de basis van Cold Feet nog steeds ijzersterk. We kijken hier naar mensen van vlees en bloed die je inmiddels al ruim twee decennia in je hart hebt gesloten. Natuurlijk maken ze fouten en verkeerde keuzes, maar het is nooit met opzet (en de consequenties zijn zelden verstrekkend). En hetzelfde geldt voor de jonge generatie, die steeds prominenter in de serie aanwezig is; de confrontatie tussen Jenny en een vriend van haar dochter die een foute grap over haar ziekte maakt, komt hoe onbedoeld ook heel hard binnen.
Toch voelt het als een goede keuze om na dit seizoen weer een pauze in te lassen, zoals de makers al hebben aangekondigd. De behoefte om over een jaar of tien te zien waar Adam, zijn vrienden en hun kroost dan in het leven staan, zal er alleen maar sterker van worden.
Cold Feet S09, vanaf 3 april 2020 in zijn geheel op NPO Plus, en tevens wekelijks te zien op NPO 3 en NPO Start
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!